Predsjednik SAD-a

Tramp posjetio preživjele i spasioce u El Pasu

  • 08.08.2019. 08:40

Predsjednik SAD Donald Tramp posjetio je radnike službe za vanredne situacije i preživjele poslije pucnjave u El Pasu u Teksasu, jednom od dva grada u kojima je prošlog vikenda ubijena ukupno 31 osoba.

Meta napada bili su ljudi hispano porijekla, zbog čega postoji sumnja da je ovo bio zločin iz mržnje. Napadač je u El Pasu ubio 22 osobe u subotu, 3. avgusta. 

Trampa i njegovu suprugu Melaniju na aerodromu su dočekali guverner Teksasa Greg Abot i gradonačelnik El Pasa Di Margo, a par je potom proveo sat vremena u Univerzitetskom medicinskom centru u razgovoru sa osobljem i žrtvama. 

Potom su obišli gradski centar za vanredne situacije. 

Pojedini demonstranti su duž rute kojom je Tramp prošao držali transparente sa porukama "Idi kući. Ovdje nisi dobrodošao" i "Trampova mržnja i rasizam nisu dobrodošli ovdje". 

Tramp, koji je i sam bio optužen za podsticanje mržnje prema hispano ljudima, došao je u Teksas iz Ohaja, gdje je posjetio preživjele pucnjave u kojoj je ubijeno devet ljudi, prenio je BBC. 

Tramp je prije polaska u Vašington rekao da je zabrinut zbog "rasta bilo koje grupe sklone mržnji, bilo da je riječ o bijelim supremistima ili bilo kojim drugim supremistima". 

Član Kongresa iz El Pasa Veronika Eskobar, koja je iz Demokratske stranke, odbila je da se sastane sa njim rekavši da su "rasističke i odvratne riječi i djela" nanijeli bol njenoj zajednici i zemlji. 

Zvaničnici vjeruju da je osumnjičeni napadač u El Pasu autor poruke ostavljene na internetu u kojoj se kaže da je "ovaj napad odgovor na hispano invaziju na Teksas". 

Izraz "invazija" ranije je koristio Tramp da bi opisao stanje na američko-meksičkoj granici. 

Napadač iz El Pasa Patrik Krusijus je uhapšen i optužen za prvostepeno ubistvo, a napadač iz Dejtona Konor Bets ubijen je tokom policijske interevencije. 

Policija još nije utvrdila motiv napada u Dejtonu, ali je saopštila da je pronašla dokaz da je "napadač istraživao nasilne ideologije". 

Zdravstveni profesionalnici kritikovali su pokušaje Trampa i ostalih da pucnjave dovedu u vezu sa mentalnim bolestima. 

Predsjednik SAD juče je izjavio da "ne želi oružje u rukama bolesnika" i da se zalaže za detaljne provjere potencijalnih kupaca naoružanja. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.