G20

Tramp otkazao sastanak sa Putinom

  • 29.11.2018. 18:41

Predsjednik SAD-a Donald Tramp otkazao je sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na marginama samita G20 u Argentini zbog krize u Ukrajini.

"Na osnovu činjenice da se brodovi i mornari nisu vratili u Ukrajinu iz Rusije, odlučio sam da bi bilo najbolje da se moj prethodno zakazani sastanak u Argentini sa predsjednikom Vladimirom Putinom otkaže. Radujem se sljedećem značajnom samitu čim se ova situacija razriješi!", napisao je Tramp na svom nalogu na Twitteru.

Tramp je prethodno oklijevao po pitanju otkazivanja sastanka, nakon što je dobio informacije o krizi u Kerčkom moreuzu.

"Dobiću cijeli izveštaj u avionu o onome što se dogodilo (u Kerčkom moreuzu) i to će odrediti moje naredne korake (u vezi sa sastankom sa Putinom)", rekao je Tramp novinarima prije odlaska u na samit G20 u Buenos Ajresu.

Tramp je tada dodao da razgovor sa Putinom još nije otkazan, iako je on razmišljao o prekidu sastanka u svjetlu najnovijih dešavanja na Crnom moru.

Prema saopštenju Federalne službe bezbjednosti Rusije (FSB) u nedjelju 25. novembra su brodovi ukrajinske mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, nelegalno prešli državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahtjeve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedeno je 24 ukrajinskih vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbjednosti Ukrajine, koji su se, prema riječima pres-službe Federalne službe bezbjednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinisali provokacije.  

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nazvao je incident u Kerčkom moreuzu provokacijom, istakavši da su među članovima posade na ukrajinskim brodovima koji su nelegalno prešli granicu Rusije bila dvojica pripadnika Službe bezbjednosti Ukrajine, koji su faktički rukovodili tom specijalnom operacijom. Pri tome je Putin naglasio da su ruske granične službe vršile svoju dužnost zaštite državne granice. Prema njegovim riječima, provokacija na Crnom moru vezana je za nizak rejting predsjednika Ukrajine Petra Porošenko uoči izbora.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.