Predsjednik SAD

Tramp: Odlazim ako elektori izaberu Bajdena

  • 27.11.2020. 08:03

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da će otići iz Bijele kuće ukoliko Izborni koledž izglasa Džozefa Bajdena za predsjednika, što je do sada najbliža izjava priznanju poraza na izborima održanim 3. novembra, iako i dalje tvrdi da se dogodila velika prevara sa glasovima.

Republikanski predsjednik je u obraćanju novinarima povodom Dana zahvalnosti rekao da će napustiti Bijelu kuću ako elektori potvrde Bajdena kao pobjednika izbora. Bajden bi trebao da položi zakletvu 20. januara.

Tramp je dodao da bi mu bilo teško da prizna poraz pod sadašnjim okolnostima i odbio da kaže da li će prisustvovati Bajdenovoj inauguraciji.

Sastanak izbornog koledža zakazan je za 14. decembar, prenio je AFP.

"Izbori su bili namješteni na najvišem nivou", insistirao je Tramp, ali nije predstavio dokaze za tu tvrdnju. On je prvi put odgovarao na pitanja novinara od izbornog dana.

Prema izbornim rezultatima, Bajden je osvojio 306 elektorskih glasova, a Tramp 232. Za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno je dobiti najmanje 270 elektorskih glasova. Bajden ima prednost od blizu šest miliona glasova na nivou čitavih SAD.

Bajden provodi praznik u malom obalskom gradu Rehobot u Delaveru sa manjom grupom ljudi zbog pandemije virusa korona.

On je u obraćanju naciji rekao da Amerikanci "dijele žrtvu za čitavu zemlju" i da "daju primjer zajedničkog cilja" time što ostaju kod kuće sa svojom najbližom rodbinom.

Od virusa korona u SAD je umrlo više od 260.000 ljudi.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.