Dočekalo ga više od 100 hiljada ljudi

Tramp obećao isporuku oružja koje "izaziva najveći strah"

  • 24.02.2020. 13:29

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je danas da će pojačati trgovinske veze Amerike i Indije te da je njegova zemlja spremna isporučiti Indiji odbrambenu opremu - od dronova i helikoptera do raketnih sistema. 

- Radujemo se isporuci Indiji najbolje vojne opreme, koja izaziva najveći strah - rekao je Tramp u obraćanju pred više od 100.000 ljudi na stadionu u zapadnoj indijskoj državi Gudžarat. 

On je u govoru po dolasku u prvu predsjedničku posjetu Indiji najavio isporuku vojnih helikoptera u vrijednosti od tri milijarde dolara. Takođe je istakao kako se nada širenju saradnje između dvije zemlje u sferi svemira i da su obje strane u početnim fazama sklapanja "nevjerovatnog" trgovinskog sporazuma. 

Američki predsjednik je naglasio da će, zajedno s Indijom, rješavati pitanje radikalnog islamskog terorizma.

Indija i SAD su izgradile bliske političke i bezbjednosne veze, a Trampova dvodnevna posjeta je znak povezivanja interesa na način kojim se ove zemlje suprotstavljaju Kini kao rastućoj sili, ocjenjuju analitičari.

Tramp će tokom boravka u Indiji obići Tadž Mahal i održati zvanične sastanke u Nju Delhiju. Američkog predsjednika je po izlasku iz aviona dočekao indijski premijer Narendra Modi sa svojom suprugom. 

Američkom predsjedniku upriličen je živopisan doček, s narodnim plesom pored crvenog tepiha i orkestrom, čijim nastupom je pozdravljena američka delegacija.

Na stadionu su mnogi nosili bijele kape s natpisom "Dobro došao, Trampe", a radnici su podijelili građanima hiljade kartonskih maski s likom američkog predsjednika.

Tramp je doputovao s kćerkom Ivankom i zetom Džaredom Kušnerom, uz članove svog kabineta, među kojima je ministar trgovine Vilbur Ros. 

Тагови: