Tramp najavio uskraćivanje novca za SZO, a korona virus nazvao kugom

08:14, 08.04.2020.
Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je da će uskratiti sredstva za Svjetsku zdravstvenu organizaciju, što bi je potencijalno ostavilo bez podrške svog najvećeg donatora.

Tokom dnevnog brifinga o situaciji s korona virusom u utorak, Tramp se još jednom obrušio na SZO, tvrdeći da je organizacija koju je nazvao “usredotočenom na Kinu” previše spora i neučinkovita u svom odgovoru na pandemiju korona virusa, piše Klix.

– Svjetska zdravstvena organizacija prima ogromne količine novca od Sjedinjenih Amerićkih Država, mi plaćamo najveći dio njihovog novca – rekao je Tramp, tvrdeći da je organizacija “na krizu povukla sve pogrešne poteze”.

Upitan da objasni svoju ideju obustave finansiranja organizacije, koja je vjerovatno ključno međunarodno tijelo koje se bori protiv korona virusa, Tramp se, čini se, povukao samo nekoliko minuta kasnije, rekavši da će njegova administracija samo “gledati” na tu mogućnost.

U analizi Si-En-En kaže se da je Tramp iznio netačne tvrdnje o Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i više lažnih izjava koje su postale potpisana obilježja njegovih svakodnevnih brifinga o korona virusu.

Si-En-En navodi da je Tramp krenuo u cementiranje svog imidža ratnog lidera koji je suočen s “nevidljivim neprijateljem” u mračnom trenutku dok zemlja čeka da virus dođe do vrhunca.

– Ono što imamo je kuga, ali vidimo svjetlost na kraju tunela – rekao je američki predsjednik.