U Ustavu ne piše kako da ga skinu

Tramp može odbiti da ode sa vlasti, svi strahuju od tog scenarija

  • 10.03.2019. 21:50

Majkl Koen, bivši advokat američkog predsjednika Donalda Trampa, rekao je da postoji mogućnost da Tramp odbije da ode sa vlasti, ukoliko izgubi izbore 2020. godine.

"Na osnovu mog iskustva i rada za Trampom bojim se da, ukoliko izgubi izbore 2020. godine, to neće biti miran prenos vlasti", rekao je Koen tokom sedmočasovnog svjedočenja pred američkim Kongresom. 

Stručnjaci navode da ne postoje regulative šta činiti ako Tramp odbije da ode sa vlasti, prenosi britanski dnevnik "Indipendent". 

Profesor političkih nauka sa Univerziteta Britanska Kolumbija Pol Kvirk kaže da bi to eventualno moglo da se desi između izbora u novembru i januara kada predsjednici polažu zakletvu. 

"Ukoliko Tramp odluči da su izbori bili nelegitimni i odbije da ode sa vlasti, mogao bi da pokuša da uhapsi svog protivkandidata ili da jednostavno 21. januara kaže `ne želim da odem sa vlasti`", kaže Kvirk. 

Prema njegovim riječima, tada će se postaviti pitanje čija naređenja treba da slušaju bezbjednosne snage. 

U američkom Ustavu se ne pominje na koji način treba ukloniti predsjednika ako izgubi na izborima ili odbije da preda vlast svom protivkandidatu, tako da je teško reći da li će neka od bezbjednosnih službi upasti u Bijelu kuću kako bi uhapsila Trampa. 

Profesor političkih nauka sa Univerziteta Nju Hejven DŽošua Sendmen ne smatra da će, u slučaju gubitka izbora, Tramp odbiti da ode sa vlasti, jer bi time uništio svoj legat kao predsjednik. 

On je naglasio da bi u suprotnom snažan i intenzivan pritisak Kongresa primorao Trampa da ode iz Bijele kuće.