Stav predsjednika SAD

Tramp: Krim je ruski

  • 15.06.2018. 14:57

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je liderima G7 zemalja da je Krim ruski, jer tamo svi govore na ruskom jeziku, prenijeli su američki mediji pozivajući se na dva diplomatska izbora.

Američki predsjednik izjavio je to 8. juna na samitu grupe G7 u kanadskom Kvebeku. Izvor je, takođe, rekao da je Tramp tokom večere sa liderima G7 istakao da je “Ukrajina jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu”, prenio je “Biznis insajder”.

Navodi se da nije jasno da li su Trampove izjave rečene u šali ili govore o dramatičnom odstupanju od sadašnjeg kursa spoljne politike SAD. Bijela kuća za sada nije komentarisala tu informaciju, prenosi Blic.

Ranije je američki predsjednik rekao da je skoro četvrtina diskusija na samitu G7 bila posvećena Moskvi. Osim toga, Tramp je prošle sedmice izjavio da bi Rusija trebalo da se vrati u grupu koja okuplja najveće svjetske ekonomije.

On je, takođe, prema ocjeni američkih medija, “omalovažio rusku invaziju Ukrajine”, ističući da se “prije izvjesnog vremena ‘nešto dogodilo’, pa Rusija nije više dio grupe”.

Kako je istakao američki portal “Aksios”, Rusija je pripojila Krim 2014. godine što je izazvalo nezadovoljstvo među zapadnim zemljama. Uslijedilo je izbacivanje Rusije iz G8 grupe, a zapadni saveznici su zajedno nastupili i objavili da takva agresija neće biti tolerisana.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.