Tramp je za, a Bajden protiv smrtne kazne za ženu koja je brutalno ubila trudnicu

  • 13.01.2021. 07:16

Počela je pravna bitka koja treba odlučiti o sudbini Amerikanke koju administracija Donalda Trampa želi pogubiti prije nego što ode s vlasti, nakon što je odgođeno izvršenje smrtne kazne dok se ne utvrdi njeno mentalno stanje.

Ako republikanska administracija pobijedi u toj bitci, Lisa Montgomeri (52) primiće smrtonosnu injekciju u Indijani, i tako postati prva žena koju su savezne vlasti pogubile od 1953.

Ako ne pobijedi, Montgomeri će najvjerojatnije izbjeći pogubljenje jer će 20. januara prisegnuti izabrani predsjednik Džo Bajden, protivnik smrtne kazne koji je najavio reforme.

Advokati tvrde da je mentalno bolesna

Branitelji Lise Montgomeri ne poriču težinu njenog zločina: 2004. je ubila ženu u osmom mjesecu trudnoće s namjerom da joj uzme nerođeno dijete. Ono je preživjelo.

Montgomeri je svoju žrtvu pronašla na internetu i posjetila je u njenom domu u Misuriju pod izgovorom da želi kupiti psa. Na mjestu događaja ju je ugušila, rasparala joj matericu, izvadila dijete i ostavila mladu ženu u lokvi krvi.

Ali njeni advokati misle da ona boluje od teške mentalne bolesti koja je posljedica nasilja i silovanja koje je pretrpjela u djetinjstvu. Po njihovim riječima, ona ne razumije smisao kazne, što je neophodan uslov za njeno izvršenje.

Juče odgođeno pogubljenje

Savezni sudija je u ponedjeljak uveče naredio odgodu njenog pogubljenja, nekoliko sati prije predviđenog izvršenja kazne, dok se ne provede procjena njenog mentalnog stanja.

Čini se da dokumenti poslati sudu upućuju na to da je "Montgomeri toliko daleko od stvarnosti da ne može racionalno shvatiti koji je motiv administracije za njeno pogubljenje", ocijenio je sudija Patrik Hanlon.

Ministarstvo pravosuđa je odmah uložilo žalbu, osuđujući taktiku odgađanja.

Kakva god bila odluka prizivnog suda, strana koja izgubi može se žaliti Vrhovnom sudu SAD-a koji može donijeti konačnu odluku.

Predsjednik Tramp, odlučni zagovornik smrtne kazne, ignorisao je zahtjev za pomilovanjem. 

Osim Montgomeri, pogubljenje ove sedmice čekaju i dvojica crnaca.

Budući da su demokrate preuzeli kontrolu u Senatu, moguće je da će se, pošto Džo Bajden preuzme dužnost, donijeti zakon kojim bi se ukinule smrtne kazne na saveznom nivou.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.