Proces će trajati šest mjeseci

Tramp: Izlazimo iz Sporazuma o raketama

15:50, 01.02.2019.
Izvor: Sputnjik
Thumbnail
Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da će SAD sutra pokrenuti proceduru izlaska iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa, kao i da će taj proces trajati šest mjeseci.

"Rusija je suviše dugo i nekažnjeno kršila Sporazum, tajno razvijala i razmještala zabranjene raketne sisteme koji predstavljaju direktnu prijetnju našim saveznicima. Sutra će SAD prekinuti izvršavanje svojih obaveza i pokrenuće proces izlaska iz Sporazuma koji će se završiti za šest mjeseci, ukoliko Rusija ne počne ponovo da ga poštuje i uništi sve svoje rakete, lansirne stanice i prateću opremu", rekao je.

Tramp je naveo i da saveznici SAD iz NATO-a podržavaju planove Amerike da istupi iz Sporazuma, jer "razumiju prijetnju koju nosi sa sobom kršenje tog dokumenta od strane Rusije, ali i rizike koje sa sobom nosi ignorisanje takvih postupaka".

Rekao je i da Amerika priprema vojni odgovor na kršenja Sporazuma od strane Rusije.

"Počinjemo da razvijamo varijante vojnog odgovora, a po tom pitanju sarađivaćemo sa saveznicima iz NATO-a, kako Rusija ne bi imala nikakvu vojnu prednost zahvaljujući nezakonitom ponašanju", istakao je.

Američki predsjednik je takođe rekao i da je uprkos tome spreman da sa Rusijom vodi dijalog, kao i da bi to moglo da rezultira stvaranjem odličnih bilateralnih odnosa.

"Kako bi kontrola nad naoružanjem efikasno služila nacionalnoj bezbjednosti, sve strane moraju savjesno da ispunjavaju svoje obaveze. Mi smo spremni da pregovaramo sa Rusijom po tom pitanju", zaključio je.

I državni sekretar SAD Majk Pompeo optužio je Rusiju da je godinama kršila Sporazum o raketama malog i srednjeg dometa, da proizvodi, razmješta i testira rakete koje su u stanju da lete od 500 do 550 kilometara.

Prema njegovim riječima, uprkos tome, SAD su posljednjih 30 i više godina poštovale Sporazum i pokušavale da razgovaraju na tu temu na najvišem nivou.

"Kršenje Sporazuma od strane Rusije prijeti milionima Evropljana i Amerikanaca. Te prijetnje su tu kako bi se Amerika našla u gubitničkom vojnom položaju i koči sve napore da se bilateralni odnosi Rusije i SAD razvijaju", istakao je.

Pompeo je takođe ponovio da ukoliko Rusija u narednih šest mjeseci ne počne da poštuje odredbe Sporazuma, taj dokument će biti poništen.