Smjena za Dena Koutsa

Tramp izabrao novog šefa američkih špijuna

  • 29.07.2019. 08:47

Američki predsjednik Donald Tramp saopštio je da će nominovati republikanca iz Teksasa Džona Retklifa na poziciju šefa špijunske službe umjesto Dena Koutsa.

Kouts, aktuelni direktor nacionane obavještajne službe, koji se sukobio sa Trampom u vezi sa procjenom o pitanjima Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, povući će se 15. avgusta, saopštio je Tramp putem "Tvitera". 

Tramp je napisao da će Retklif biti dobar lider i zahvalio Koutsu na službi državi. 

Pozicija direktora nacionalne obavještajne službe uspostavljena je poslije napada na SAD 11. septembra 2001. godine, a osoba koja je obavlja nadgleda rad 17 američkih civilnih i vojnih obavještajnih agencija, uključujući Centralnu obavještajnu agenciju. 

Retklif, član obavještajne i pravosudne komisije Predstavničkog doma, branio je Trampa tokom svjedočenja bivšeg specijalnog savjetnika Roberta Milera o svojoj dvogodišnjoj istrazi o miješanju Rusije u predsjedničke izbore 2016. godine i mogućem ometanju pravde. 

Retklif je optužio Milera da je prekoračio svoja ovlaštenja u izvještaju obimnom diskusijom o mogućem ometanju pravde od strane Trampa nakon što je specijalni savjetnik odbio da izvuče zaključak o tome da li je Tramp počinio krivično djelo.