Potpisan sporazum

Tramp: Denuklearizacija će početi vrlo brzo

  • 12.06.2018. 09:28

Sastankom i rukovanjem jutros na ostrvu Sentosa u Singapuru, američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski lider Kim Džong-un ispisali su novu stranicu istorije.

Bijela kuća je navela da je "tet-a-tet" sastanak Trampa i Kima trajao 38 minuta, a "Bi-Bi-Si" ocijenjuje da je to prilično kratko, ukoliko se u obzir uzme vrijeme koje je potrebno za prevođenje.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas poslije istorijskog sastanka s vođom Sjeverne Koreje Kim Džong Unom u Singapuru da će proces denuklearizacije sjevernokorejskog poluostrva početi "vrlo brzo".

Dvojica vođa potpisali su dokument koji je Tramp ocijenio kao sveobuhvatan i važan, a sjevernokorejski predsjednik kao "istorijski".

Kim je takođe pozdravio novi početak u odnosima dvije zemljle.

"Danas smo imali istorijski sastanak i riješili smo da ostsavimo prošlost iza sebe", rekao je Kim i zahvalio američkom predsjedniku što je dozvolio taj sastanak, prenosi Frans pres.

"Svijet će prisustvovati velikoj promjeni", rekao je on.

Tramp je rekao da je spreman da pozove sjevernokrejskog vođu u Bijelu kuću. Na pitanje novinara o mogućem pozivu Kima u Vašington Tramp je odgovorio da je "apsolutno" spreman da uputi taj poziv.

"Sastajaćemo se često", rekao je Tramp i dodao da je uspostavio vrlo specijalnu vezu sa svojim sagovornikom.

Tramp je rekao da je Kim vrlo vrijedan i pametan pregovarač za svoj narod.

On je dodao da je Kim "veoma talentovan čovjek" i da "jako voli svoju zemlju".

Američki predsjednik je rekao da su njih dvojica imali "sjajan dan" i da su "naučili mnogo jedno o drugom i o svojim zemljama".

Severnokorejski vođa napustio je malo ostrvo kod Singapura gdje se sastao s predsjednikom Trampom. Konvoj njegovih vozila odvezao se sa ostrva Sentosa poslije potpisivanja dokumenta i 40-minutnog sastanka u četiri oka, a zatim i radnog ručka sa proširenim delegacijama.

Sadržaj dokumenta nije objavljen, a Tramp je rekao da je "dosta sveobuhvatan" i "vrlo važan".

Tramp je prilikom potpisivanja izjavio da je imao "fantastičan susret" s Kimom i da bi ga "apslolutno pozvao u Bijelu kuću".

On je rekao da su njih dvojica "razvili vrlo specijalnu vezu" i naglasio da će proces denuklearizacije Sjeverne Koreje početi "vrlo brzo".

Kim je rekao prilikom potpisivanja dokumenta da će "svijet vidjeti veliku promjenu" i da su on i Tramp riješili da "ostave prošlost iza sebe".

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.