Huanu Gvaidu

Tramp čestitao samoproglašenom predsjedniku Venecuele

  • 30.01.2019. 18:54

Predsjednik SAD Donald Tramp čestitao je lideru venecuelanske opozicije Huanu Gvaidu, koji se proglasio za predsjednika Venecuele, saopštila je portparol Bijele kuće Sara Senders.

Ona je rekla da je Tramp telefonom razgovarao sa Gvaidom, koji je zahvalio američkom predsjedniku na posvećenosti SAD slobodi i napretku Venecuele i cijelog regiona. 

"Gvaido je istakao važnost masovnih protesta protiv predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, koji bi trebalo da se održe sutra i u subotu, 2. februara", navodi se u saopštenju Sendersove u kojem se Maduro naziva "diktatorom". 

Sendersova je dodala da su se Tramp i Gvaido saglasili da održavaju redovan kontakt, da bi podržali vraćanje Venecuele na put stabilnosti i da bi ponovo izgradili veze između dvije zemlje. 

Telefonski razgovor Trampa i Gvaida održan je u periodu kada SAD pokušavaju da nastave sa vršenjem pritiska na Madura, piše američka agencija "Blumberg". 

SAD su, zajedno sa još nekoliko zemalja, prošle sedmice priznale Gvaida za novog lidera Venecuele, a Trampova administracija brzo je podržala formiranje njegove vlasti. 

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo je ranije ove sedmice odobrio Gvaidu pristup računima u američkim finansijskim institucijama. 

Administracija američkog predsjednika upozorila je Madura da ne hapsi Gvaida, niti da učini bilo kakav korak protiv lidera opozicije. 

Tramp je ranije danas rekao da je Maduro nakon što je američka administracija uvela sankcije naftnoj kompaniji Venecuele i centralnoj banci te zemlje, spreman za pregovore sa opozicijom. 

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм