Bivši američki predsjedenik

Tramp: Bajden nije star, ali nešto nije u redu

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 03.09.2021. 17:57

Bivši predsjednik SAD-a Donald Tramp za "Breitbart News" rekao je da misli da "nešto nije u redu" s njegovim nasljednikom, predsjednikom Džo Bajdenom.

Tokom gotovo dvosatnog intervjua bivši predsjednik upitan je hoće li se 2024. kandidovati, da li bi se radije suočio s Bajdenom ili potpredsjednicom Kamalom Haris.

Tramp je rekao da misli da Bajden nije dorastao poziciji predsjednika SAD, ali nije bio siguran hoće li se opet kandidovati 2024. godine, prenosi "Jutarnji list".

"Mislim da nećete vidjeti Bajdena", rekao je Tramp.

"Usput, Bajden nije starac, ali nešto nije u redu. Ali on nije starac - napuniće 79 godina; to nije staro. Poznajem ljude koji su mnogo stariji od toga i oštri su kao prije 40 godina. Bajden nije stara osoba. Ako ste u 70-im ili čak 80-im godinama niste stari, poznajem toliko ljudi čak i u 90-ima, poput Bernija Markusa iz Home Depota i mnogih drugih; oni su u 90-ima i oštri koliko mogu da budu. Ali nešto nije u redu. Nešto tu ne valja", rekao je Tramp.

Tramp je takođe rekao da je primio pozive od nekih stranih lidera koji su izrazili zaprepaštenje Bajdenovim potezima.

"Oni ne mogu da vjeruju šta se događa", rekao je Tramp.

"Kao što i vi ne možete da vjerujete. Kao što svaka razumna osoba ne može da vjeruje. Htjeli smo da izađemo - ali trebalo je da izađemo dostojanstveno. Htjeli smo da izađemo sa svim ljudima. I mi smo htjeli da uzmemo svu opremu".

Tramp je i bivšeg avganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija, koji je pobjegao iz zemlje kad su talibani sredinom avgusta preuzeli Kabul, opisao kao korumpiranog i nesposobnog.

"Uvijek sam govorio da je Gani lopov i da je imao potpunu kontrolu nad američkim Senatom i u manjoj mjeri nad Predstavničkim domom", rekao je Tramp.

"To je bila njegova moć. Kad je postalo očigledno da odlazimo, uvijek sam govorio da će otići prije nas, a rekao sam i da će vjerovatno uzeti sve što može, a uzeo je i mnogo novca. Ali Gani je bio totalni lopov, čak i kad sam ga sreo: 'Oh, hvala, gospodine predsjedniče', govorio bi on. Hvala na čemu? Nisam uopšte želio da budem ovde. Ali Gani je otišao", dodao je.

Tramp je u svom intervjuu za "Breitbart News" takođe rekao da se avganistanska vojska nije borila za svoju zemlju, nego za platu, a kaže i da je upravo to dovelo do toga da nisu mogli da zaustave talibane.

"Vojnici su bili među najplaćenijim vojnicima na svijetu. Znate li ko im je platio? Američki porezni obaveznici", rekao je Tramp.

"Kad mi je (sada bivši ministar obrane Džejms) Matis prišao i rekao: 'Gospodine, oni se bore za državu', rekao bih: 'Ne, bore se za platu. To su bili visoko plaćeni ljudi, i zato su to radili. Kad su plate stale, kad smo mi odlazili, u osnovi su prestali da se bore. Otišli su na drugu stranu s našom opremom', rekao je Tramp.

Тагови: