Protesti u Portlandu

Tramp: "Antifa" možda bude proglašena terorističkom organizacijom

  • 18.08.2019. 18:08

Policija u Portlandu uhapsila je najmanje 13 osoba i zaplijenila metalne šipke, biber sprej i druga oružja tokom protesta u tom gradu.

Na protestu u Portlandu okupilo se više stotina ultradesničara i antifašističkih aktivista, koji su se okupili na kontramitingu.

Kako javlja AP, policija je zatvorila i brojne mostove i ulice kako bi odvojila suprotstavljene grupe.

Tokom mitinga i kontramitinga je lakše povrijeđeno šest osoba.

"Bio je to dinamičan događaj, u kojem su se demonstranti često "selili" iz jednog dijela grada u drugi", izjavio je gradonačelnik Portlanda Ted Viler.

Lideri ultradesničarskih pokreta su najavili da će se vratiti u Portland i da će to nastavljati da čine sve dok ljevičarske antifašističke grupe, poznatije i kao antifa pokreti ostanu aktivne.

Predsjednik SAD Donald Tramp je rano jutros na Tviteru objavio da se događaji u Portlandu pažljivo prate, izrazivši nadu "da će gradonačelnik biti u stanju da svoj posao uradi kako treba".

Kako prenosi AP, Tramp je tvitovao i da se "ozbiljno razmatra da se pokret antifa označi kao teroristička organizacija".

Asošiejted pres, međutim, konstatuje da nije najjasnije na šta je Tramp mislio kada je to napisao, s obzirom da u SAD ne postoji mehanizam da se domaća organizacija proglasi terorističkom grupom.

Organizator ultradesničarskih protesta Džo Bigs rekao je da predsjednikova poruka predstavlja uspjeh za taj pokret.

"Pogledajte Tviter predsjednika Trampa. Pričao je o Portlandu i rekao da posmatra pokret antifa. To je sve što smo htjeli", rekao je Bigs za lokalni medij Oregon.lajv.

Gradonačelnik Prtlanda Viler je, međutim, izjavio da Bigs nije dobrodošao u njegovom gradu.

"Mi njega ne želimo ovde u mom gradu. Tačka", rekao je Viler na konferenciji za novinare.
 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)