Predsjednik SAD-a

Tramp: Ako ne potpišemo sporazum, napraviću najjače nuklearno oružje na svijetu

  • 11.02.2020. 08:28

U slučaju da se sa Rusijom ne potpiše nikakav sporazum o kontroli naoružanja, SAD će stvoriti "najmoćnije" nuklearno oružje u svijetu, izjavio je američki predsjednik Donald Tramp.

- Trenutno, Rusija i Kina žele istovremeno da sa nama pregovaraju kako bismo zaustavili bezumno trošenje milijardi i milijardi dolara na nuklearno oružje. Međutim, dok ne budemo imali takav sporazum jedino što mogu da učinim jeste da stvorim najmoćnije nuklearne snage na svijetu - istakao je.

Nešto ranije je Tramp izjavio da Vašington poseduje "superbrze rakete" za suprotstavljanje Rusiji.

Prema njegovim riječima, Americi su neophodne "superbrze rakete", jer Moskva već posjeduje takvo naoružanje. Istakao je i da je ruska strana mogla da dobije informacije o odgovarajućim tehnologijama od prethodnog američkog rukovodstva.

Podsjetimo, Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja (START-3) ističe već 5. februara 2021. godine. Iako još uvijek nema konkretnog dogovora o tome kad bi pregovori mogli da počnu, savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu bezbijednost Robert O'Brajan najavio je da bi Vašington mogao da to učini "uskoro".