Venecuela

Tortosa: Gvaido je marioneta Vašingtona koji je učio u  Srbiji

  • 12.02.2019. 16:40

Samoproglašeni predsjednik Venecuele Huan Gvaido nešto je malo više od marionete Vašingtona, a u Srbiju je bio poslat "da uči", izjavio je ambasador Venecuele u Rusiji Karlos Rafael Faria Tortosa.

On je u obraćanju poslanicima Savjeta Ruske Federacije, na temu krize u Venecueli, rekao da je Vašington prije deset godina "regrutovao" Gvaida, koji je i predsjednik Nacionalne skupštine Venecuele. 

"Gvaido je, prema našim informacijama, regrutovan prije otprilike deset godina. Njega su poslali u Srbiju da uči, to vjerovatno znate. Odatle je sve počelo", istakao je Tortosa. 

Tortosa kaže da su SAD smatrale da je Gvaido spreman, ali da je lider opozicije potpuno nespreman za ovakav zadatak i da ga je Vašington iskoristio kao marionetu, javio je "Sputnjik". 

Ambasador Venecuele naglasio je da koncept "privremenog predsjednika" ne postoji u venecuelanskom Ustavu i da Gvaido i njegovi saveznici u SAD tvrde suprotno samo da bi "prevarili ljude širom svijeta". 

Tortosa je podsjetio da je ekonomski rat protiv njegove zemlje započet odmah nakon smrti bivšeg predsjednika Venecuele Uga Čaveza i da je to glavni uzrok političke krize. 

Diplomata je priznao da su Venecuela i njen predsjednik Nikolas Maduro napravili mnogo grešaka, ali one nisu dovele zemlju u ovakvu situaciju. 

"Postojao je bojkot proizvodnje ključnih namirnica i lijekova. To je počelo nakon smrti komandanta Čaveza. Oni su započeli ekonomski rat odmah nakon njegove smrti", dodao je Tortosa. 

Tortosa je upozorio da Vašington sada traži nekoga u redovima vojske Venecuele ko je spreman da izda Madura.