Nekoliko udara

Tornado pogodio Ameriku

  • 03.12.2018. 13:58

Jedna osoba je poginula, a najmanje 20 je povrijeđeno usljed udara više tornada u centralnom dijelu SAD, što je rijetka pojava za decembar.

Više tornada sa vjetrovima koji su čupali drveće i obarali dalekovode, pogodili su države Ilinois, Musuri, Oklahoma i Arkanzas, rekli su zvaničnici, dodajući da je jedan bio širok oko pola kilometra. 

Jedna osoba je poginula u Misuriju. 

Najmanje tri tornada koja su potvrđena na sjeverozapadu i jugozapadu države Arkanzas, oštetila su objekte i infrastrukturu. Nisu prijavljene ljudske žrtve. 

Vrhunac tornada u većem dijelu srednjeg zapada je od aprila do juna, ali je u subotu 1. decembra registrovano najmanje 12 tornada u Ilinoisu, uključujući jedan u mjestu Tejlorvil, 40 kilometara od Springfilda. 

Ako se ovaj broj potvrdi, to će biti najveći broj tornada u decembru u Ilinoisu od decembra 1957. godine, kada je zabilježen 21. 

Na fotografijama snimljenim u Tejlorvilu vide se kuće sravnjene sa zemljom, a mještani kopaju po ostacima. Neke kuće i dalje stoje, ali sa ogromnim rupama na krovovima ili potpuno bez krova, javlja AP. 

Tornado je donio vjetrove koji su duvali brzinom od 172 kilometra na čas, a kretali su se brzinom od 13,5 kilometara na čas kroz Spring Hil u Arkanzasu. 

Тагови: