Bihar

Toplotni udar usmrtio 92 osobe u Indiji

  • 20.06.2019. 10:20

Toplotni udar koji je pogodio indijsku saveznu državu Bihar ubio je najmanje 92 osobe, a visoke temperature i dalje predstavljaju veliku opasnost za stanovništvo širom zemlje.

Zemlja doživljava svoju najnižu količinu padavina u proteklih 60 godina, a već je ušla u treću sedmicu toplotnog vala, što je ujedno i najduži period suše u historiji Bihara.

Većina zabilježenih smrtnih slučajeva od 15. juna, kada je Bihar zahvatio toplotni talas, desilo se u Aurangabadu, Gayi i Nawadi, gdje su temperature bile oko 45 stepeni celzija. 

Najmanje 562 bolesnika primljeno je u državne bolnice zbog toplotnog udara, a sigurnosni zvaničnici plaše se da će broj smrtnih slučajeva nastaviti rasti.

Ipak, stvarni uzrok ovih smrti možda nikada neće biti u potpunosti poznat jer nije službeno potvrđeno kako su sve smrti povezane s toplinom.

Protekle subote umrlo je 49 osoba u Biharu u roku od 24 sata. Glavni ministar Nitish Kumar najavio je da će porodice umrlih dobiti naknadu od 5.740 dolara.

Stanovnici su upozoreni da ostanu u kući, a škole i fakulteti su zatvoreni. Naređeno je zatvarenje otvorenih i neadekvatno klimatski opremljenih trgovina između 11 i 17 sati. Također su zabranjene i sve javne aktivnosti tokom dana.

Toplotni talas pogađa trećinu zemlje. U zapadnom dijelu temperature se kreću oko 50 stepeni celzija gdje država Maharashtra pati od najgore suše u proteklih 47 godina.

Desetine hiljada stanovnika pogođenih sušom napustili su svoje domove un potrazi za vodom.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок