Novi porazi

Tereza gubi kontrolu nad Bregzitom, ko ga sad kontroliše?

17:39, 14.03.2019.
Izvor: Blic
Thumbnail
Mantra političara koji žele da Velika Britanija napusti Evropsku uniju uvijek je bila “povratiti kontrolu”. Dok se Vestminster priprema za treće zaredom glasanje u drami zvanoj Bregzit, postavlja se pitanje ko ovdje ima kontrolu, jer to sigurno nije premijerka Tereza Mej, piše CNN.

U srijedu je Mejova pretrpila drugi ponižavajući poraz, kada su članovi njenog kabineta odbili da podrže vladinu poziciju na ključnom glasanju oko Bregzita bez sporazuma. Danas će zakonodavci glasati da li će doći do odlaganja izlaska iz EU, koji je zakazan za 29. mart. Mnogi to odlaganje vide kao priliku da “ublaže” Bregzit, odnosno da Britanija zadrži snažne veze sa evropskim blokom.

Vlada predlaže da se Bregzit odloži na kraći period, a najduže do kraja juna. Međutim, mnogi zastupnici Bregzita ne žele odlaganje i radije bi da Britanija izađe bez dogovora. Takođe, članovi parlamenta koji su za “blaži” Bregzit ili ostajanje u EU, nisu srećni što je odlaganje uslovljeno glasanjem u Predstavničkom domu za sporazum Tereze Mej, koji je dosad već dva puta odbijen.

Taj uslov premijerka nije pomenula kad je pristala na mogućnost odlaganja Bregzita prije dvije nedjelje, pa su njeni rivali bijesni. Zakonodavci će probati danas da uklone taj uslov i glasaju za odlaganje u bilo kojim okolnostima. Mejovoj, međutim, ističu opcije da povrati kontrolu nad Bregzitom. Ona je sinoć u Predstavničkom domu jasno poručila da će podnijeti svoj dva puta odbijeni ugovor na treće glasanje.

Ali, nakon dvije noći glasanja protiv vlade, konzervativci su se pobunili. Vladina disciplina i lojalni članovi stranke su slomljeni. Parlament se jasno protivi ideji Bregzita bez dogovora. Iako je to i dalje legalni scenario – ako se plan ne odobri do vremena kad Britanija treba da izađe – jučerašnje glasanje dalo je Mejinim kritičarima novi podsticaj da pokušaju ostvariti Bregzit kakav žele.

Mnogi na svim stranama gledaju na tromjesečno odlaganje kao na priliku da potpuno promijene kurs Bregzita. Ako Parlament odobri više vremena, moglo bi konačno doći do konsenzusa o “blažem” Bregzitu. Stoga se očekuje da će osim glasanja večeras pljuštati amandmani, koji bi mogli pokazati pravac izlaska iz ovog zastoja u Bregzitu. Moglo bi se dogoditi i da zvaničnici zamole Brisel da razmotri ponovne pregovore o Bregzitu, uzimajući u obzir oklijevanje parlamenta da podrži.

Iako su evropski lideri više puta isključili ponovno otvaranje ugovora o povlačenju, možda će sada osjetiti pritisak da to urade. Glavni pregovarač EU za Bregzit Majkl Barnijer rekao je juče da je “lopta u londonskom dvorištu”.
– Na Britaniji je da nam kaže šta želi u našim budućim odnosima. To je pitanje na koje treba odgovoriti. To je prioritetnije od pitanja produženja. Pregovori o Članu 50 su završeni – rekao je on.

Kako bi utrli put ponovnim pregovorima zakonodavci bi mogli održati niz indikativnih glasanja koja ne bi bila pravno obavezujuća, ali bi pokazala Evropskoj uniji kakav bi sporazum naišao na najveću podršku i konsenzusom doveo do Bregzita. To bi moglo da uključi očuvanje carinske unije sa EU, ili novo partnerstvo, slično onom koje dijele Norveška i Brisel.

Parlamentarci bi takođe mogli da glasaju o drugom referendumu, iako je malo vjerovatno da će taj plan proći u Predstavničkom domu. Nakon što je premijerka mjesecima odbijala da otvori proces Bregzita u parlamentu i prisiljavala ga da ili podrži njen sporazum ili izglasa izlazak bez njega, odjednom je Bregzit široko otvoren i sve je moguće.

Obični zakonodavci su preuzeli kontrolu nad Bregzitom od Mejove. Ne samo što se čini da će Bregzit biti odložen, već djeluje kao da Britanija ide ka “blažem” Bregzitu, zaključuje CNN.