Ambasada Kine u SAD-u

"Teorija o virusu jednaka lažima o iračkom oružju za masovno uništenje"

  • 08.06.2021. 21:02

Insistiranje na teoriji kako je virus korona "procurio iz neke laboratorije" ne razlikuje se od laži o oružju za masovno uništenje u Iranu, saopštila je kineska Ambasada u SAD.

Kineska ambasada osudila je najnovije pokušaje Amerike da se okrivi Kina za pandemiju kovida 19, ukazujući da se slično dogodilo kada je administracija tadašnjeg predsjednika DŽordža Buša promovisala lažne tvrdnje o oružju za masovno uništenje u Iraku za šta je bio odgovoran predsjednik Sadam Husein.

Portparol ambasade Liu Pengju rekao je da je porijeklo kovida i dalje predmet rasprave i istraživanja i da ga ne treba politizovati.

"Kampanja politizacije porijekla virusa i klevetanja Kine ne razlikuje se od laži od prije 12 godina da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje", rekao je on, prenosi "Raša tudej".

Portparol se ovdje osvrnuo na "teoriju da je virus procurio iz laboratorije", odnosno hipotezu da patogen koji uzrokuje kovid 19 nije nastao prirodno, već je proizvod produktivnih eksperimenata u laboratoriji za viruse u Vuhanu u Kini.

Pristalice ove teorije smatraju da je virus uspio da umakne iz laboratorije, što je dovelo do razorne pandemije.

Ovu hipotezu o porijeklu favorizovali su bivši američki predsjednik Donald Tramp i njegova administracija. Američka štampa neprijateljski raspoložena prema Trampu tretirala je to u to vrijeme kao teoriju zavjere i dezinformacije.

Međutim, do zaokreta dolazi nakon što je administracija DŽozefa Bajdena ozbiljnije shvatila ove tvrdnje i naredila obavještajnim službama krajem maja da sačine izvještaj po tom pitanju.

Zapadni mediji od tada konstantno objavljuju tekstove u prilog toj teoriji.

Prošle nedjelje list "Vol strit džurnal" objavio je članak u kojem tvrdi da genom virusa SARS-CoV-2 nosi jasne markere spajanja - što znači da je proizveden u laboratoriji.

Tvrdnju da je Sadam Husein posjedovao tajni napredni program za proizvodnju oružja za masovno uništenje, što je predstavljalo neposrednu opasnost za Evropu, iskoristila je Bušova administracija da opravda invaziju na Irak 2003. godine.

Optužbe za koje se kasnije pokazalo da su lažne, američki mediji podržali su nekritički i oduševljeno.

Porijeklo kovida 19 istražila je Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/, koja je rekla da teorija curenja iz laboratorija nije podržana dokazima i da je prirodna evolucija vjerovatnija.

Pristalice ove teorije vjeruju da je Kina ometala istragu i vršila pritisak na istražitelje SZO da naprave izvještaj u kome Peking oslobađaju krivice.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм