Tenzije između SAD i Kine zbog Južnog kineskog mora

08:42, 14.07.2020.
Izvor: Tanjug
Američki državni sekretar Majk Pompeo osporio je danas pravo Kine na lokacije u Južnom kineskom moru, dok je Peking kritikovao njegovu izjavu navodeći da ona podiže tenzije u regionu.

Pompeo je u saopštenju naveo da Kina nema pravni osnov za svoje ambicije u Južnom kineskom moru i ocijenio da ta zemlja godinama koristi prijetnje protiv ostalih država jugositočne Azije, prenosi Ropjters.

"Jasno stavljamo do znanja da su aspiracije Kine prema resursima u Južnom kineskom moru nezakonite, kao što je nezakonita i njihova kampanja nasilne kontrole tih lokacija", rekao je Pompeo i poručio da svet neće dozvoliti Pekingu da tretira Južno kinesko more kao svoje pomorsko carstvo.

Peking je Pompeove optužbe ocijenio kao "potpuno neopravdane", ističući da SAD ne poštuju napore Kine i zemalja ASEAN-a za mir i stabilnost u toj oblasti.

Kineska ambasada u Vašingtonu pozvala je SAD da ne zauzimaju strane po pitanju teritorijalnog suvereniteta i poštuju napore regionalnih zemalja za mirom i stabilnošću u oblasti Južnog kineskog mora.

Kina polaže pravo na pojedina ostrva u Južnom kineskom moru koja su predmet spora sa drugim državama regiona, čemu se SAD protive, pa su česti incidenti između ratnih brodova dvije zemlje u tom regionu.

Filipini, Vijetnam, Malezija, Brunej i Tajvan takođe tvrde da neki od stotina grebena i malih ostrva u Južnom kineskom moru pripadaju njima, ali je od 2014. godine Peking pojačao tvrdnje da polaže pravo nad gotovo svim ostrvima, betonirajući grebene za izgradnju vojnih aerodroma opremljenih radarima, projektila i aviona.