Posada zadržana

Teheran objavio snimak britanskog tankera

  • 20.07.2019. 15:10

Iranska državna televizija objavila je snimak britanskog tankera Stena Impero koji je juče zaplijenila iranska Revolucionarna garda.

Na snimku se vidi kako je tanker usidren kod luke Bandar Abas na jugu Irana nadomak Ormuskog moreuza.

Zvaničnik Ormuske provincije zadužen za morsku plovidbu Alahmorad Afiripur rekao je da će svih 23 članova posade ostati na brodu u skladu sa bezbjednosnim procedurama, prenosi AP.

Prethodno je Teheran saopštio da je razlog zaplijene to što je tanker udario iranski ribarski brod. 

View this post on Instagram

. نخستین فیلم از نفتکش توقیف شده #انگلیسی در #بندرعباس مدیرکل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان: نفتکش انگلیسی برای بررسی ابعاد، جوانب و علل برخورد با شناور صیادی، وارد لنگرگاه بندرعباس شده است. ‌ ‌ ‌ ‌ از نظر ایمنی باید خدمه در کشتی بمانند و در حال حاضر همه ۲۳ خدمه در نفتکش هستند. ‌ این شناور ۱۸ نفر خدمه هندی دارد و پنج خدمه هم از کشورهای روسیه، فیلیپین و لتونی و غیره هستند،‌ البته کاپیتان نفتکش، هندی است اما شناور تحت پرچم انگلیس فعالیت می‌کند. @iribnews.ir #خبرگزاری_صداوسیما

A post shared by خبرگزاری صدا و سیما (@iribnews.ir) on

U međuvremenu je Iranski savjet čuvara saopštio da zaplijena britanskog naftnog tankera predstavlja odgovor na ulogu Britanije u zapleni iranskog tankera kod Gibraltara.

"Pravilo recipročne akcije je dobro poznato u međunarodnom pravu", rekao je portparol Savjeta Abas Ali Kadhodaei, a prenijela agencija Fars.

AP dodaje da se Iranski savjet čuvara rijetko oglašava ovakvim povodima, ali kad to učini, onda to odražava gledišta vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hameneija koji ima posljednju riječ u iranskim državnim pitanjima.

Na tankeru tri Rusa, Ambasada nije stupila u kontakt sa njima

Ruske diplomate u Iranu do sada nisu uspjele da stupe u kontakt sa trojicom ruskih državljana na britanskom tankeru, koji je Iran zaplijenio u Ormuskom moreuzu. 

"Na tankeru su tri ruska državljana: dvojica drugih mehaničara i elektromehaničar. Trenutno svi članovi posade, njih 23, ostaju na zaplijenjenom brodu dok se ne završe odgovarajuće procedure, kako je navela iranska strana", rekao je predstavnik Ambasade Rusije u Teheranu za TASS.

On je dodao da je Ambasada u kontaktu sa iranskim vlastima tim povodom. Svi članovi posade su na tankeru usidrenom kod luke Bandar Abas i tamo će i ostati do kraja istrage, objavila je agencija Fars pozivajući se na iranske zvaničnike.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином