Reagovanje Rusije

Tbilisi odgovoran za incident

  • 21.06.2019. 11:22

Predsjednik ruske Dume Vjačeslav Volodin kritikovao je gruzijske vlasti jer su dozvolile incident sa delegacijom Rusije na sjednici Međuplamentarne skupštine pravoslavlja u Tbilisiju.

"Jučerašnji postupci gruzijskog rukovodstva nisu u skladu sa normama održavanja međunarodnih događaja", izjavio je Volodin, napominjući da su pripreme za sjednicu urađene u koordinaciji sa gruzijskom stranom. 

Volodin je naglasio da je kao organizator Gruzija odgovorna za održavanje važnog međunarodnog foruma i bezbjednost svih učesnika. 

Prema njegovim riječima, ovi uslovi su jednostavno ignorisani i gruzijske vlasti nisu uspjele da održe događaj i zaštite rusku delegaciju od napada i prijetnji. 

Predsjednik ruske Dume upozorava da postupci radikalnih snaga nisu usmjereni samo na predstavnike Rusije, već i na svih 25 zemalja iz Međuplamentarne skupštine pravoslavlja jer su sjednica i diskusija bili ometeni. 

On je dodao da izjave gruzijskih vlasti nakon napada na rusku delegaciju izazivaju sumnju u njihovu sposobnost da budu odgovorne prema međunarodnim partnerima. 

Gruzijska policija upotrijebila je suzavac i gumene metke u Tbilisiju kako bi spriječila masu da uđe u zgradu parlamenta, gdje je u toku bila sjednica Međuplamentarne skupštine pravoslavlja. 

U sukobima je povrijeđeno više desetina osoba. 

Masa je bila nezadovoljna zbog posjete ruskog deputata Sergeja Gavrilova, koji je učestvovao u zasjedanju Međuplamentarne skupštine pravoslavlja. 

Međuplamentarnu skupštinu pravoslavlja formirao je grčki parlament 1993. godine radi jačanja odnosa vjernika pravoslavne crkve. 

Gavrilov, koji je predsjednik Generalne skupštine Međuplamentarne skupštine pravoslavlja, obratio se na ruskom jeziku, što je izazvalo negodovanje nekih političara i Gruzijaca.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.