Masakr na Novom Zelandu

Tarant osuđen na doživotnu robiju

  • 27.08.2020. 07:58

Sud na Novom Zelandu izrekao je kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja masovnom ubici iz Krajstčerča Brentonu Tarantu zbog ubistva 51 osobe u napadu na džamije marta 2019. Na izricanju presude sudija je rekao da je Tarant odgovoran za najsmrtonosniju pucnjavu u zemlji i da doživotna robija nije dovoljna kazna za zločin, prenosi Rojters.

Presuda Brentonu Tarantu je prva doživotna kazna izrečena na Novom Zelandu, prenosi Rojters.

Tarant, 29-godišnji Australijanac, priznao je odgovornost za 51 ubistvo, 40 tačaka optužnice za pokušaj ubistva i jednu optužbu za teroristički čin tokom napada 2019. na dve džamije u Krajstčurču koje je prenosio na Fejsbuku.

Sudija Višeg suda na Novom Zelandu Kameron Mander izjavio je da kazna nije dovoljna.

"Vaši zločini su toliko zli da čak i da umrete u zatvoru, to neće iscrpsti zahtjeve kazne i otpusta", kazao je Mander.

Najcrnji dan u istoriji Novog Zelanda - 15. mart 2019. godine

Jedno od najbrutalnijih masovnih ubistvara u istoriji dogodilo se na Novom Zelandu, kada je maskirani Brenton Tarant krenuo u krvavi pohod ubijajući sve one koji su mu se našli na putu. Prvi snimci koji su objavljeni bili su stravični. Ranjeni, mrtvi, uplašeni, kao da je rat prešao preko nekog grada izenada i samo za čas.

Tarant je usmrtio na licu mjesta 49 osoba, dok su dvije preminule od posljedica ranjavanja. Dok je svijet pogođen vijestima da je u dvije džamije likvidiran toliki broj ljudi, sve više informacija počinje da dolazi o likvidatoru. Ubrzo se saznaje njegovo ime, a nedugo zatim slijedi i šok. Ubica Brenton Tarant snimak ubistva prenosio je uživo na društvenim mrežama.

Dok svijet s pažnjom prati dešavanja u Novom Zelandu, dolaze vijesti o hapšenju napadača, a nakon toga ispovijesti preživjelih u krvavom napadu. Tarant je brutalno i na isti način likvidirao i muškarce i žene, i djecu i odrasle. Vlasti zatvaraju potpuno grad u strahu od povezanosti napada. Sve se dešava iz minuta u minut, a niko ne zna da li je riječ o terorističkom napadu koji će nastaviti drugi napadači.

Dok se pregledava stravičan snimak ubistva, primjećuje se nešto zbog čega je i prvi predsjednik Republike Srpske mora reagovati, a Srbi iz Novog Zelanda počinju strahovati od osvete muslimana.

Naime, dok kreće u ubilački pohod, Tarant u automobilu sluša pjesmu "Karadžiću vodi Srbe svoje", a zlonamjernici odmah pokušavaju Taranta pripisati Srbima.

Pored toga na oružju koje je koristio ubica nalaze se dva okvira na kojima je ćiriličnim imenima ispisano Stefan Lazar i Marko Miljanov Popović. 

Stefan Lazar - srpski knez Lazar Hrebeljanović (1329 - 1389), poginuo u boju sa Turcima na Kosovu Polju. Koristio kraljevsko ime Stefan Lazar.

Marko Miljanov Popović (1833 - 1901), crnogorski narodni književnik, vojskovođa i vojvoda iz plemena Kuči.

Nakon toga srpski zvaničnici se oglašavaju u medijima i oštro poručuju da ubica nema nikakve veze sa Srbima i Srbijom.

Munjevito nestaje snimak brutalne likvidacije. U roku od nekoliko sati niko na svijetu nije mogao pronaći snima pomahnitalog pohoda Taranta.

Nestaje i kultna pjesma "Karadžiću šalji Srbe svoje" sa Jutjuba.

Počinje suđenje, ubica se izjašnjava kao nevin.

Sve o Tarantu možete pronaći OVDJE.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.