Vatikan  

Tajne smjernice za sveštenike koji postanu očevi

  • 19.02.2019. 18:30

Vatikan je priznao prvi put postojanje tajnih smjernica za sveštenike koji prekrše celibat i postanu očevi, ali Crkva odbija da ih objavi uz obrazloženje da je riječ o unutrašnjim pitanjima, piše "Gardijan".

Alesandro Đisoti, portparol Vatikana, rekao je za "NJujork tajms" da je "osnovi princip", dokumenta iz 2017. godine "zaštita djeteta". 

U dokumentu se zahtijeva od sveštenika, koji je postao otac, da napusti Crkvu i preuzme odgovornost roditelja i da se isključivo posveti djetetu. 

Đisoti je rekao da je taj dokument "samo za unutrašnju upotrebu", a ne za objavljivanje. 

Žrtve seksualnog zlostavljanja sveštenika iz cijelog svijeta okupiće se u Rimu ove sedmice gdje će održati protest uoči samita biskupa i drugih velikodostojnika Katoličke crkve o toj temi, koji je sazvao papa. 

Iako je nepoznat tačan broj djece, čiji su očevi katolički sveštenici, grupa "Koping internešenel", koja okuplja tu djecu ima 50 hiljada korisnika u 175 zemalja. Neka djeca su plod ljubavne veze dvoje ljudi, dok su druga plod silovanja ili seksualnog zlostavljanja. 

Prema riječima Vinsenta Dojla, sina sveštenika i osnivača ove grupe, pitanje djece sveštenika predstavlja "još jedan veliki skandal" sa kojim Crkva treba da se suoči. 

"Ta djeca su svuda u svijetu", rekao je on za "NJujork tajms". 

Neki smatraju da Crkva treba da ukine celibat za sveštenike, jer je to jedan od faktora seksualnog zlostavljanja i odvraća ljude da postanu sveštena lica. U mnogim zemljama danas postoji potražnja za sveštenicima upravo zbog celibata, tvrdi "Gardijan". 

Papa Franjo je prošlog mjeseca rekao da je protiv ukidanja celibata kao viševjekovne tradicije Crkve. On je rekao da je celibat dar Crkvi. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.