Predsjednik Evropskog parlamenta

Tajani ne želi da se izvini zbog izjave o talijanskoj Istri i Dalmaciji

  • 11.02.2019. 21:09

Iz kabineta predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija saopšteno je da njegova izjava da su Istra i Dalmacija italijanski, nije dobro interpretirana, da nije mislio ništa loše i da se neće izviniti zbog nje.

"On nikada nije rekao da su Istra i Dalmacija dio Italije. Bilo bi ludo to tvrditi. Istra i Dalmacija su Hrvatska", rečeno je portalu "Indeks" iz Tajanijevog kabineta. 

Iz kabineta su poručili da je Tajani govorio u istorijskom kontekstu, jer je važno da svi znaju istoriju da se ne bi ponavljale stare greške, kao i da nije nikoga optuživao, ni pravio podjele, već se sjećao žrtava italijanske strane, ali i svih žrtava rata. 

"Govorio je o tom ratnom vremenu u kojemu su ljudi ubijeni i u kojem su mnogi Italijani izbjegli iz Dalmacije. Rat je loš za sve. Tajani nije govorio o sadašnjosti, pa on je glasao da Hrvatska uđe u EU", rečeno je u kabinetu. 

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović osudila je ovu izjavu Tajanija, ističući da su apsolutno neprihvatljivi istorijski revizionizam i iredentizam, te da temelji EU i njenih institucija ne počivaju na takvim vrijednostima. 

"Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje mijenjanja istorije i posezanje za hrvatskom teritorijom. O tome ću obavijestiti italijanske i EU institucije", saopštila je Kitarovićeva. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković, takođe, je ukazao da izjava Tajanija ima naznake teritorijalnih pretenzija i revizionizma. 

"Hrvatska vlada i HDZ će se uvijek snažno protiviti bilo kakvim izjavama koje bi mogle imati bilo teritorijalne, bilo revizionističke pretenzije", dodao je Plenković, koji je i predsjednik HDZ-a. 

I premijer Slovenije Marin Šarec napisao je na "Tviteru" da je riječ o istorijskom revizionizmu bez presedana. 

"U subotu sam govorio o želji nekih da promijene slovenačku istoriju. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je istorijski revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmjeren na uništenje slovenačke nacije", naveo je Šarec. 

Tajani je juče prisustvovao ceremoniji povodom Dana sjećanja u okolini Trsta i održao govor tokom kojeg je uzviknuo: "Živio Trst! Živjela italijanska Istra! Živjela italijanska Dalmacija!". 

Тагови: