SZO: Svaka treća žena izložena nasilničkom ponašanju

  • 09.03.2021. 16:46

Gotovo svaka treća žena širom svijeta je tokom svog života bila podvrgnuta fizičkom ili seksualnom nasilju, te kriminalnom ponašanju koje je uvećano tokom pandemije, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/.

SZO je od administracija širom svijeta zatražila da spriječe nasilje, poboljšaju usluge za žrtve i da se bore protiv ekonomske nejednakosti koja često ostavlja žene i djevojke u odnosima ispunjenim zlostavljanjem.

Zvaničnici SZO ističu da bi dječaci u školama trebali da uče o potrebi obostranog poštovanja u odnosima i saglasnosti u seksu.

"Nasilje protiv žena je endemično u svakoj zemlji i kulturi, nanosi štetu milionima žena i njihovim porodicama, što je uvećano tokom pandemije", istakao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Prema podacima u istraživanju, oko 31 odsto žena između 15 i 49 godina ili do 852 miliona žena izloženo je fizičkom ili seksualnom nasilju. Istraživanjem su obuhvaćeni nacionalni podaci i istraživanja od 2000. do 2018. godine.

U istraživanju se ističe da su suprug ili intimni partner najčešći počinioci, a da se veliki broj žrtava nalazi u najsiromašnijim zemljama. Prave brojke su vjerovatno mnogo veće zbog neprijavljivanja seksualnog zlostavljanja.

Jedan od autora izvještaja Klaudija Garsija Moreno istakla je da su podaci veoma šokantni i predstavljaju poziv za buđenje vlastima da učine mnogo više u sprečavanju nasilja.

Prema njenim riječima, u pojedinim regionima više od polovine žena se u nekom trenutku suočava sa nasiljem, pri čemu je pomenula Okeaniju, potsaharsku Afriku i južnu Aziju.

Najniža stopa nasilja je u Evropi, do 23 odsto.

SZO upozorava da nasilje počinje u "zabrinjavajuće mladim" godinama.

Morenova je napomenula da svaka četvrta djevojčica između 15 i 19 godina koja je bila u odnosima suočila se sa fizičkim ili seksualnim nasiljem.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.