SZO otkriva: Kako je virus sa životinje prešao na čovjeka?

  • 03.08.2020. 18:00

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je njen istraživački tim, koji je istraživao porijeklo epidemije koronavirusa u Kini, zaključio svoju misiju u toj zemlji. 

Agencija Ujedinjenih naroda za javno zdravstvo pristala je da pruži usluge za slanje šireg tima, prije svega u sumnjivu zonu epidemije.

Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Gebrejezus izjavio je da će „međunarodni tim“ biti poslan u Vuhan, gdje je, kako se vjeruje, pandemija prvi put izbila krajem prošle godine. Gebrejezus je kazao da su „opis rada“ sačinili SZO i Kina, ali to nije konkretizovao.

Doktor Majkl Rajan, načelnik odjeljenja za vanredne situacije SZO-a, ukazao je na „razlike u epidemiološkim slikama“ i kazao je da će studije i podaci koji se prikupljaju njima biti procijenjeni.

- Istinski cilj je u tome da obiđemo ljudske klastere koji su se prvi pojavili i da se vratimo sistematskom radu koji bi ustanovio kada je probijena barijera prenosa sa životinjske na ljudsku vrstu - kazao je Rajan.

- Kada shvatite gdje je barijera probijena, onda se na sistematičan način okrećete studijama o tome kako ju je životinjska vrsta probila - dodao je Rajan.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.