Tedros Adhanom Gebrejesus

SZO: Јoš uvijek možemo da stavimo pandemiju pod kontrolu

20:36, 10.07.2020.
Izvor: Srna
Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je danas da je još moguće staviti epidemiju Kovida-19 pod kontrolu iako se broj slučajeva zaraženih više nego duplirao posljednjih šest nedjelja.

- Postoje brojni primjeri u cijelom svijetu koji su pokazali da iako je epidemija vrlo intenzivna ona i dalje može biti dovedena pod kontrolu - rekao je novinarima generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je kao primjer naveo Španiju, Italiju i Јužnu Koreju.

- Samo agresivno djelovanje zajedno sa nacionalnim jedinstvom i svjetskom solidarnošću može da preokrene put pandemiije - rekao je Gebrejesus.

On je ponovio značaj detektovanja zaraženih, trasiranja kontakata izolovanja oboljelih da bi se prekinuo lanac prenosa infekcije.

U pandemiji novog virusa korona umrlo je preko 550.000 ljudi u svijetu otkada je kancelarija SZO u Kini prijavila pojavu bolesti krajem decembra, prema bilansu koji sastavlja agencija Frans pres na osnovu zvaničnih izvora.

Dijagnostikovano je preko 12 miliona slučajeva, od kojih najmanje 6,5 miliona se do danas smatra izliječenim.

Međutim, iako se ublažavanje restriktivnih mjera nastavlja, u brojnim zemljama jača strahovanje od novog talasa.

U slučaju ponovnog pojavljivanja slučajeva zaraze treba "djelovati brzo" rekla je zvaničnica SZO zadužena za pitanje Kovida-19 Marija Fan Kerhove.

Zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije Majkl Rajan takođe je pozvao vlasti da brzo suzbijaju žarišta zaraze da bi izbjegli izolaciju cijele zemlje.