SZO: Ako ništa ne naučimo iz ove krize, doživjećemo nešto još gore

  • 01.12.2020. 08:01

Glavni stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za vandredna stanja upozorio da svijet riskira nove pandemije ako mu se dogodi "amnezija" i ne uči iz sadašnje krize izazvane širenjem novog koronavirusa.

- Vidio sam amneziju koja kao da zahvaća svijet nakon traumatičnog događaja, i to je razumljivo.  No ako to ponovno napravimo kao što smo učinili nakon SARS-a, nakon virusa H5N1, nakon pandemije H1N1, ako nastavimo zanemarivati što novi i opasni patogeni mogu učiniti našoj civilizaciji, onda ćemo vjerojatno ponovno iskusiti isto ili gore još za naših života -  rekao je Mike Ryan na konferenciji za medije u Ženevi. 

Ryan je također kritikovao razvijene nacije rekavši da sjeverne zemlje zdravstvenim sistem upravljaju kao "niskobudžetnim aviokompanijama" te da svijet sada to plaća. 

- Na sjeveru, zbog modela upravljanja troškovima zdravstvenih sistema, ustrojili smo naše zdravstvene sisteme da budu 95, 98 ili 100 odsto iskorišteni. To je gotovo poput modela niskobudžetnih avikompanija  za zdravstveni sistem -  rekao je. 

Čelnik SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je države da ne politiziraju istragu izvora ovog koronavirusa rekavši da će to samo stvoriti prepreke u nalaženju istine. 

- Moramo znati porijeklo virusa jer nam to može pomoći spriječiti buduće pojave zaraza.Nema se ništa za skrivati. Želimo znati porijeklo i to je sve - rekao je Tedros.