SZO: 90 odsto svih slučajeva virusa u Evropi i SAD

  • 14.04.2020. 14:57

Broj novih slučajeva COVID-19 se smanjuje u nekim dijelovima Evrope, uključujući Italiju i Španiju, ali epidemija se i dalje širi u Britaniji i Turskoj, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

"Oko 90 odsto svih slučajeva korona virusa je u Evropi i SAD i mi smo sigurni da ovo još nije vrhunac", rekla je portparolka VHO dr Margaret Haris na brifingu u Ženevi, prenosi Rojters.

Haris je istakla da će SZO državama članicama izdati smjernice u kojima će biti nabrojano šest koraka koji treba da budu ostvareni prije početka ublažavanja ograničenja.

Ona je navela da je najvažnije da prenošenje virusa bude pod kontrolom.

SAD su "fantastičan partner" pored toga što su najveći donator SZO, rekla je Harrs i dodala da će uvijek biti kritika, ali da je važno saslušati kritiku, posebno konstruktivnu.

"Naš rad će biti nastavljen, bez obzira na sve probleme", naglasila je Haris.

Generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus juče je izrazio uvjerenje da će Sjedinjene Države nastaviti da finansiraju SZO, uprkos kritikama koje je iznio predsjednik Donald Tramp na rad SZO tokom pandemije COVID-19.

Haris je navela da je Rusija postala za Kinu najveći izvor uvezenih slučajeva korona virusa i dodala da su za Kinu sada najveća prijetnja uvozni slučajevi infekcije.

Kada je riječ o vakcini protiv korona virusa, Haris je rekla da je ne treba očekivati najmanje 12 mjeseci.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник