SVJETSKA VIJEST BROJ 1: Trampova zdravica, banket za više od 170 zvanica i vino od 1.600 evra VIDEO

  • 04.06.2019. 08:37

Svjetska vijest broj jedan je posjeta američkog predsjednika Velikoj Britaniji. Prati se svaki korak, svaka riječ, a britanski mediji bave se Trampovom zdravicom.

Američki predsjednik sinoć je, u zdravici na banketu u Bakingemskoj palati koji je u čast njegove posjete priredila britanska kraljica Elizabeta Druga, pred 170 biranih gostiju pohvalio "sedam decenija dragocjenog prijateljstva" SAD i Velike Britanije, nakon što je na Tviteru objavio da je "moguć veliki trgovinski sporazum" s Londonom.

Rojters prenosi da je šef Bijele kuće hvalio i samu kraljicu, podsjetivši na posao koji je u britanskoj vojsci obavljala tokom Drugog svjetskog rata.

"Ta mlada mehaničarka bila je buduća kraljica - sjajna, sjajna žena", kazao je Tramp i ocijenio da je veza između dvije zemlje "zauvijek zapečaćena" tokom tog rata.

"Dejli mejl" podsjeća da je Elizabeta Druga za vrijeme Drugog svjetskog rata bila mehaničarka i vozila je vojni kamion, a jedini je živi šef neke svjetske države koji je služio u tom, najvećem i najstrašnijem ratu u istoriji.

"Dok odajemo počast našoj zajedničkoj pobjedi i nasljeđu, mi potvrđujemo zajedničke vrijednosti koje će nas ujedinjavati još dugo u budućnosti; slobodu, suverenitet, samoopredjeljenje, vladavinu prava i sve što tiče naših prava koje nam je dodijelio svemogući Bog", poručio je Tramp.

Predsjednik SAD sedio je desno od kraljice, koja je zauzela centralno mjesto za stolom u obliku potkovice. Ovo je prvo iskustvo koje supružnici Tramp imaju sa britanskim kraljevskim banketom, dok je Elizabeti Drugoj ovo bio 113. banket.

Trampa su pri dolasku u Bakingemsku palatu dočekali počasni artiljerijski plotuni. Prethodno je imao privatni ručak s kraljicom i potom popio čaj s princom Čarlsom.

Raskošni banket koji je britanska kraljica Elizabeta Druga priredila obilježile su zdravice, ali je pažnju privukao i meni koji je ponuđen za više od 170 gostiju, uz vino koje košta oko 1.600 evra po boci.

Bi-Si-Si navodi da su se na tanjirima, između ostalog, našli fileti iverka spremani na pari, mlada vindzorska jagnjetina, a za dezert je poslužen suvi rastresiti kolač od jagoda s kremom od limunske verbene, da bi potom uslijedilo svježe voće, kafa i sitni kolači.

Gostima su ponuđena dvije vrste engleskih pjenušavih vina, kao i crveno vino "Šato Lafit-Rotšild" iz 1990. godine, čija boca dostiže cijenu i do 1.395 funti (1.600 evra).

Bi-Si-Si navodi da američki predsjednik nije okusio nijedno od ovih vina, pošto uopšte ne pije alkohol.

Meni je izabrala sama kraljica od četiri moguća jelovnika koji su joj ponudili kraljevski kuvari.

Na banketu su gosti imali prilike da slušaju muziku Hendla, ali i engleskog pop pjevača Eda Širana i gajde.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.