Sve zabilježeno kamerom

Sveštenik zašio usta koncem u znak protesta zbog poricanja klimatskih promjena

  • Извор: Агенције
  • 04.08.2021. 17:19

Britanski sveštenik Tim Hjuz (71) odlučio se na drastičan potez i zašio usta koncem u znak protesta zbog poricanja klimatskih promjenama u medijima u vlasništvu Ruperta Merdoka.

Sveštenik je simboličan potez izveo ispred kancelarije medijske kompanije News UK u centralnom Londonu, koje su dio globalnog carstva Merdoka, News Corps.

U uznemirujućem snimku koji je objavljen na Jutjubu, sveštenik je nazvao Merdoka osobom koja "poriče, odbacuje i odlaže klimatske promjene" i kaže da medijski moćnik ima uticaj na vlade što je dovelo do nedostatka smislene akcije u pogledu klimatske krize.

Zašivanje usana Hjuz je objasnio kao akt očaja na koji je bio naveden zbog toga što niko nije čuo njegov glas, prenosi Euronews.

- Mnogi ljudi širom svijeta zabrinuti su zbog uništavanja životnog okruženja i njihov glas se ne čuje. Nauka o klimi i istina se utišavaju, zbog čega mnogi pate, a nema ko da ih čuje. Sve to uradio je Rupert Merdok - objasnio je Hjuz.

Sveštenik je istakao da je usne zašio kako bi svima pokazao koliko su Merdokove akcije pogubne po svijet i kako bi ukazao na istinu.


Nakon zašivanja usana stao je ispred zgrade Merdokove medijske korporacije, držeći plakat "Merdok, najdestruktivniji čovjek u istoriji planete".

Protest je trajao dva sata, a nakon toga sveštenik je uklonio šavove sa usana.

Tim Hjuz je član pokreta Hrišćanske klimatske akcije, koja je dio klimatske inicijative Pobuna prije izumiranja. Ovaj pokret najavio je demonstracije nazvane Nemoguća pobuna za 23. avgust.

Hjuz je već poznat po svojim akcijama zbog klimatskih promena, pa je u martu 2020. godine proveo 14 dana u zatvoru jer se lijepkom zalijepio na namještaj u Londonskom prekršajnom sudu.

(Euronews)