Notr Dama

Sveštenik utrčao u zapaljenu katedralu i spasio "Hristovu krunu"

  • 16.04.2019. 16:35

Francuski sveštenik i kapelan pariske vatrogasne brigade Žan Mark Furnije jedan je od heroja sinoćnjeg spasavanja Notr Dama.

Furnije je, naime, hrabro ušao s vatrogascima u katedralu koja gori i iz nje spasao krunu od trnja, za koju se strahovalo da je izgubljena u požaru koji se strahovitom brzinom rasplamsao i nakon tornja i krova zahvatio gotovo čitavu katedralu.

"Otac Furnije je apsolutni heroj. Nije pokazao nikakav strah kad je otišao pravo po relikvije u katedralu i spasao ih. On se nosi sa životom i smrću svaki dan i ne pokazuje stra", rekao je pripadnik hitne službe.

"Otac Furnije je ušao s vatrogascima u katedralu Notr Dam da bi spasao krunu od trnja i blagosloveni sakrament", potvrdio je i urednik francuske katoličke televizije KTO Etjen Loraijer.

A ovo nije prvi put da se hrabri sveštenik stavio u službu Pariza i njegovih građana u trenutku tragedije. Kad je koncertna dvorana Bataklan napadnuta 13. novembra 2015, pri čemu su teroristi ubili 90 gostiju, Furnije je ušao u dvoranu i molio se nad mrtvima i tješio povrijeđene i one koji su izgubili voljene u terorističkom napadu.

Ovaj sveštenik je počeo karijeru u Njemačkoj, a zatim se premjestio u Francusku. Pridružio se dijecezi oružanih snaga 2004. i proveo sedam godina s francuskom vojskom širom svijeta. U Avganistanu je preživio zasjedu talibana u kojoj je ubijeno 10 vojnika.

Katolici vjeruju da je kruna od trnja, koja se nalazila u Notr Damu, relikvija vijenca od trnja koji je stavljen na glavu Isusa Hrista prije njegovog raspeća na krstu. U Pariz ju je 1238. donio francuski kralj Luj IX. Relikvija se čuva u ukrašenom zlatnom sanduku u riznici katedrale i samo se povremeno iznosi da bi vjernici mogli da je vide.

Тагови: