Australija

Sveštenik šokirao: Ne bih prijavio pedofila koji na ispovijesti kaže da siluje djecu

  • 17.08.2019. 15:50

Katolički nadbiskup u Melburnu Peter Comensoli priznao je u razgovoru za ABC kako bi radije išao u zatvor nego prijavio sveštenika koji mu na ispovijesti prizna da je seksualno zlostavljao djecu.

U australijskoj državi Victoriji parlament trenutno raspravlja o novom zakonu po kojem bi sveštenici bili obavezni prijaviti bilo kakva saznanja o seksualnom zlostavljanju u Crkvi, čak i kada ta saznanja dobiju tokom ispovijesti..

Nadbiskup Comensoli kazao je za ABC kako bi, u slučaju da mu neko tokom ispovijesti prizna da je zlostavljao djecu, potaknuo tu osobu da se sama prijavi policiji te da bi od iste osobe pokušao dobiti priznanje i izvan ispovjedaonice. Potom bi sve prijavio policiji.

Ali ako ta osoba odbije sve ponoviti van ispovjedaonice, kaže kako ne bi prijavio zločin, čak ni u slučaju da bude izglasan novi zakon.

Trenutno je na snazi zakon koji obavezuje učitelje, policiju, medicinske radnike, školske savjetnike, tete u vrtićima i socijalne radnike da odmah policiji prijave ako opravdano sumnjaju da je neko dijete zlostavljano. Prema novom zakonu, na ovaj popis bili bi dodani i sveštenici, čak i ako za zločine saznaju na ispovijedi.

Тагови: