Švedska nastavlja vakcinaciju “Astra Zenekom” starijih od 65 godina

  • 25.03.2021. 15:37

Švedska će nastaviti sa upotrebom vakcine protiv kovid-19 “Astra Zeneke” kod ljudi starijih od 65 godina, saopštila je danas švedska Javna agencija za zdravlje, ali ih neće upotrebljavati kod mlađih Šveđana jer nastavlja da istražuje potencijalnu vezu između vakcine i rijetkih slučajeva pojave krvnih ugrušaka.

Vakcina je od velike koristi za starije osobe, među kojima mnogi svakodnevno ozbiljno oboljevaju, naveo je generalni direktor Agencije Johan Karlson u saopštenju o novim smjernicama regionalnim vlastima koje vrše vakcinaciju u Švedskoj, prenio je Rojters.

– U isto vrijeme, nismo vidjeli ove rijetke i ozbiljne neželjene efekte kod naših starijih osoba. To je pozadina zbog čega smo ukinuli suspenziju za ljude starije od 65 godina – istakao je on.

Većina zemalja koje su privremeno suspendovale imunizaciju vakcinom “Astra Zeneke” nastavile su da je koriste nakon što su Evropska agencija za lijekove (EMA) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštile da koristi od nje prevazilaze rizike.

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок