Margot Valstrom

Švedska ministarka spoljnih poslova podnijela ostavku

  • 07.09.2019. 08:16

Švedska ministarka spoljnih poslova saopštila je da podnosi ostavku nakon skoro pet godina da bi provodila više vremena s porodicom.

Ministarka spoljnih poslova Margot Valstrom (64) rekla je juče da je obavijestila premijera Stefana Lofvena o svojoj želji da napusti vladu.

"Pet godina sam se svim srcem posvetila promociji Švedske, bezbjednosti i prosperiteta u svijetu, da bismo se suočili sa velikim izazovima našeg vremena, u saradnji s drugima", rekla je Valstrom.

"Sada želim da provedem više vremena sa mužem, djecom i unucima", dodala je ona.

Valstorm je postala najviši diplomata Švedske u oktobru 2014. Te godine postala je prvi ministar spoljnih poslova Evropske unije koji je priznao palestinsku državu na zaprepašćenje Izraela, prenosi AP.

Nije poznato kada će njena ostavka stupiti na snagu.

Premijer je rekao švedskoj novinskoj agenciji TT da će pitanje njenog nasljednika biti riješeno kada se švedski parlament ponovo sastane u utorak, nakon ljetne pauze. Lofven je izjavio za TT da je sa Valstrom "Švedska stekla veliko poštovanje i uvažavanje širom svijeta".

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.