U Univerzitetskom medicinskom centru Hamburg – Ependorf

Sve više trudnica zaraženih virusom korona

17:51, 03.05.2021.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
U Univerzitetskom medicinskom centru Hamburg – Ependorf ljekari na odjeljenju intenzivne njege liječe sve više trudnica koje imaju kovid-19.

Samo u protekle dvije nedjelje bilo je pet takvih slučajeva, izjavio je direktor klinike Stefan Kluge.

– Ovi slučajevi su posebno dramatični. Svakako bi trebalo da trudnice vakcinišemo protiv korona virusa. One imaju povećani rizik ako se zaraze virusom SARS-CoV-2. Kod njih je imuni sistem donekle oslabljen, a nivo kiseonika manji – upozorio je dr Kluge.

Prema njegovim riječima, trudnice mahom “pokupe“ virus od djece ili supruga, što dovodi do toga da čitave porodice budu pozitivne na testu za koronu.

– To je sada sve češća pojava. Uzrok tome je varijanta B.1.1.7. koja je znatno zaraznija i za koju se sumnja da izaziva teže oblike bolesti. U cijeloj Njemačkoj sada imamo mnogo više infekcija kod ljudi mlađih od 50 godina, uključujući i djecu – navodi Kluge.

On, takođe, ističe da su pacijenti mahom žene koje u prosjeku imaju oko 30 godina:

– Riječ je o trudnicama koje prije zaraze korona virusom nisu imale nijednu ozbiljnu bolest. U nekim slučajevima ljekari i babice su u dilemi kada bi trebalo da ih porode. Pored toga, davanje lijekova je posebno osjetljivo u ovim kategorijama.

U Njemačkoj još nije data preporuka za vakcinaciju trudnica. Do sada je to bilo moguće isključivo ako je trudnica prethodno imala neku ozbiljnu bolest.

– Rizik od vakcinacije nije nula, ali je korist veća – upozorio je Kluge.