Sve veći broj umrlih od koronavirusa, Kanada i Britanija istražuju sumnjive slučajeve

07:57, 24.01.2020.
Izvor: klix.ba
Kako piše Bi-Bi-Si, najmanje 10 centralnih kineskih provincija u kojima živi 20 miliona ljudi uvelo je restrikcije za putovanja. Restrikcije variraju od grada do grada, a većina ih je obustavila javni prevoz.

U Vuhanu su ukinuti autobuski, željeznički podzemni i vazdušni prevoz dok se stanovnicima savjetuje da ne putuju van grada. Vlasti su otkazale većinu javnih događaja u Kini poput godišnjeg fudbalskog turnira u Hong Kongu, proslave kineske Nove godine u Makau i tradicionalni sajam u hramu te zatvorila Zabranjeni grad u Pekingu za posjete.

U četvrtak je preminuo jedan pacijent u provinciji Hebei, što je peti smrtni slučaj u tom mjestu. Užurbano se gradi još jedna bolnica zbog nedostatka bolničkih kapaciteta.

SAD istražuje drugi potencijalni slučaj oboljenja od koronavirusa kazavši da je riječ o studentu s Univerziteta Texas A&M koji je bio u Vuhanu.

Vijetnam i Singapur su potvrdili prve slučajeve koronavirusa. Drugi poput Velike Britanije i Kanade takođe istražuju sumnjive slučajeve.

Tajvan je zabranio dolazak stanovnicima Vuhana, a Državni sekretarijat SAD upozorio je Amerikance da budu oprezni prilikom putovanja u Kinu.