Sve veće tenzije između Rusije i Ukrajine: "Moskva je na samo korak od rata sa Kijevom"

  • 12.04.2021. 20:44

Odnosi Rusije i Ukrajine sve su zategnutiji, a voditelj ruske državne televizija je u jednoj emisiji upozorio je da Moskva "na korak da zarati sa Ukrajinom".

Kako prenose svjetski mediji, voditelj Dmitrij Kiseljov kazao je da je Ukrajina "nacistička država" i istakao da je moguće da će Rusija biti prinuđena da tu zemlju "denacifikuje silom", odnosno, kako tvrdi da bi Kremlj izazvao "ekonomski i vojni kolaps" te države.

Prema navodima nekih medija, zvanična Moskva navodno je dovela 80.000 vojnika na granicu sa Ukrajinom, uključujući tenkove, artiljeriju, oklopna i transportna vozila, čime je, kako ističu neki poznavaoci prilika, podigla strahove o mogućoj invaziji.

Portparolka ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog, Julija Mendel, rekla je danas da se 40.000 vojnika nalazi  na Krimu i još 40.000 trupa blizu Donbasa, regiona koji kontrolišu proruske strane, prenosi "Daily Mail".

Diplomata Majk Mekfol, koji je obavljao funckiju ambasadora SAD u Moskvi u periodu od 2012. do 2014. godine kada je došlo do pripajanja Krima Rusiji, upozorio je da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao da izvrši invaziju Ukrajine i donese rat u Evropu u sklopu "najgoreg scenarija".

Mekfol smatra da bi ovaj konflikt u istočnoj Evropi mogao da se proširi ukoliko Rusija odluči da napadne Ukrajinu pod objašnjenjem da želi da zaštiti svoje građane u Ukrajini.

- Ukoliko bi se to desilo ukrajinskog vladi i da ukrajinska vojska odgovori, onda biste imali rat u Evropi između dve veoma jake armije - objasnio je Mekfol.

Podsjećanja radi, predsjednik Rusije Vladimir Putin nedavno je imao telefonski razgovor sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, istakao je da je Putin rekao Merkelovoj da je pomeranje trupa "unutrašnje pitanje Rusije".

Peskov je, međutim, naglasio da Rusija ne predstavlja prijetnju za druge zemlje.

Takođe, Putin je prije nekoliko dana optužio Ukrajinu za "ozbiljne provokacije".

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм