Sve veća zabrinutost zbog "Blackout" izazova: Italija zabranila TikTok

  • 28.01.2021. 11:39

Slučaj djevojčice koja se ugušila stežući kaiš od bade mantila oko svog vrata kako bi odgovorila na "izazov", podigao je buru u italijanskoj i svjetskoj javnosti.

Italijanska Uprava za zaštitu podataka zabranila je TikTok, kao je posljedicu prošlonedjeljne smrti 10-godišnje djevojčice iz Palerma, koja je smrtno nastradala u takozvanoj "igri gušenja". Nakon što je policija otvorila istragu o tom slučaju, Uprava je upotrebu popularne društvene mreže za dijeljenje kratkih video snimaka i njene aplikacije zabranila do 15. februara.

Slučaj djevojčice, koja se ugušila stežući kaiš od bade mantila oko svog vrata kako bi odgovorila na "izazov" u posljedne vrijeme prisutan na toj mreži, podigao je buru u italijanskoj i svjetskoj javnosti.

Roditelji djevojčice su potvrdili da je ona nastradala učestvujući u takozvanom "blekaut čelendžu" (Blackout Challenge), ali su rekli i da za tu vrstu izazova nisu znali dok im je druga ćerka rekla da je njena sestra učestvovala u toj u smrtonosnoj igri.

Nakon nesrećnog slučaja, sada je na komapniji ByteDance, vlasniku TikToka, da italijanskim vlastima dokaže da je u stanju da blokira korisnike koji ne potvrde svoje godine prilikom registracije, kako bi zabrana poslije 15. februara mogla da bude ukinuta. Ta kompanija je policiji ponudila saradnju u istrazi aktuelnog slučaja., prenosi Telegraf.

Pravila TikToka nalažu da korisnici te platforme moraju da imaju najmanje 13 i više godina, da bi mogli da je koriste. A sve dosadašnje žrtve "igre gušenja" imale su oko 10 godina.

Ovo, inače, nije prvi put da se TikTok nađe pred optužbama da nije u stanju da na svojoj platformi zaštiti maloljetnike. Iako je ta popularna platforma više puta isticala da je uvela kontrolu privatnosti za svoje najmlađe korisnike, organizacije za zaštitu djece i dalje tvrde da to nije dovoljno.

Među poslednjim uvedenim mjerama zaštite su mogućnost da roditelji kontrolišu postavke privatnosti svoje djece, kao i ograničenje ko sve može da vidi klipove koje postavljaju djeca između 13 i 15 godina.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.