Niz specijalnih vazdušnih i kopnenih vozila

Sve Bajdenove mašine za put po Evropi: Avion, helikopter i čuvena "zvijer" sa bacačem granata

  • 10.06.2021. 17:39

Američki predsjednik Džo Bajden stigao je u Ujedinjeno Kraljevstvo, na prvu stanicu njegove osmodnevne turneje po Evropi, tokom koje će koristiti čitav niz specijalnih vazdušnih i kopnenih vozila koja treba da mu osiguraju bezbjedno i udobno kretanje.

Od svih prevoznih vozila je, kako navodi Bi-Bi-Si, možda najpoznatiji predsjednički avion "Er fors uan", koji je juče sletio u bazu britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva Mildenhal u Sufolku, u Engleskoj, gdje se Bajden sreo sa američkim vojnicima stacioniranim u toj bazi, prije leta za Kornvol gdje će biti održan samit G7.

Bi-Bi-Si pojašnjava da avion "Er fors uan" ima naprednu komunikaciju, avioelektroniku i odbranu, a posjeduje i mogućnost punjenja gorivom u vazduhu, što u teoriji znači da ti avioni imaju neograničen domet.

U unutrašnjosti aviona se nalazi 372 kvadratna metra prostora na tri nivoa. Pored predsjedničkog apartmana, tu je i medicinsko odjeljenje, kuhinja i prostor za savjetnike, službenike tajne službe i novinare. Za kratka putovanja u vazduhu, predsjednik koristi helikopter "Marin uan".

Kada dotakne tlo, predsjednik Bajden prelazi u "kadilak uan" koji nosi nadimak "zvijer".

Ova generacija predsjedničkih automobila debitovala je 2018. godine, a proizvođač "Dženeral motors" i američka tajna služba nisu previše odali njegove specifiče bezbjednosne karakteristike.

Izvještaji, međutim, sugerišu da je težak oko devet tona, da ima blindiranu karoseriju i neprobojne prozore. Navodno ima bacače granata sa suzavcem, kamere za noćni nadzor i ugrađen satelitski telefon."Zvijer" može da primi najmanje sedam ljudi i ima širok spektar medicinskog materijala, uključujući frižider sa krvlju koja se podudara sa predsjednikovom krvnom grupom, u slučaju nužde.

Velika povorka vozila, koja se sastoji od obezbjeđenja, medicinara, pomoćnika i predsjtavnika medija, takođe je dio predsjedničke kolone.

Bajden će prisustvovati sastanku lidera G7 u Kornvolu i srešće se sa britanskom kraljicom prije prelaska Lamanša radi učešća na nešto zvaničnijim događajima, kao što su njegovo prisustvo na samitu NATO-a i sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Ženevi.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок