Benjamin Netanjahu 

Svaki Palestinac koji je ubio Izraelca u 2018. je mrtav ili uhapšen

17:03, 11.01.2019.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da su svi palestinski napadači koji su ubili Izraelce 2018. godine ili ubijeni ili uhapšeni, prenose danas izraelski mediji.

"Oni što građani Izraela moraju znati je da je svako ko je ubio izraelskog građanina prošle godine ili ubijen ili uhvaćen. To je dostignuće kojem nema ravnog u svetu", rekao je Netanjahu tokom posjete jednoj bazi gdje je elitna izraelska kontrateroristička jedinica Jamam.

Netanjahu je u bazu posjetio nakon hapšenja Palestinca Asama Bargutija koji je u decembru ubio dva izraelska vojnika na Zapadnoj obali.

Njegovom hapšenju prethodilo je ubistvo Ašrafa Valida Sulejmana, ubice dvoje Izraelaca zaposlenih u industrijskoj zoni na toj okupiranoj teritoriji, te hapšenja četiri Palestinca osumnjičenih za oružani napad kraj jevrejskog naselja Ofra i ubistva petog osumnjičenog Salaha Omara Bargutija.

U napadu kraj tog naselja ranjeno je sedmoro ljudi, uključujući jednu trudnicu, koja se potom porodila, a njena beba je preminula tri dana kasnije.

Izraelski lider je pohvalio i pomenutu jedinicu i bezb,ednosnu službu Šin bet za hvatanje napadača.

On je ocijenio da su to najbolje antiterorističke jedinice na svijetu, dodavši da predstavnici mnogih zemalja dolaze u Izrael i kažu "dovedite ih kod nas da možemo da učimo od njih".

U terorističkim napadima prošle godine je ubijeno 14 osoba, a pretprošle 19, prema podacima izraelskog ministarstva spoljnih poslova. Broj žrtava u 2018. je najmanji posle 2013, kada je ubijeno troje ljudi.

U jeku drugog palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije 2002. godine ubijeno je 457 ljudi u terorističkim napadima.