Francuska

Svake dvije sedmice nestane crkva, a bude podignuta džamija

  • 06.05.2021. 15:03

PARIZ - Svake dvije sedmice u Francuskoj nestane vjerski objekat, uglavnom hrišćanska bogomolja, a bude sagrađena džamija, navodi Eduar de Lamaze, predsjednik Opservatorije za vjersko nasljeđe.

De Lamaze za kanal CNA ističe da su dvije trećine požara koji zahvate francuske vjerske građevine podmetnuti, a ovi objekti nestaju i zbog urušavanja, prenamjene ili rušenja.

Iako se statistika koje je De Lamaze iznio odnosi na građevine svih vjerskih zajednica, najveći dio njih su hrišćanske, i to katoličke, kojih u Francuskoj ima 45.000.

"Iako su katoličke građevine i dalje brojnije, svakih 15 dana u Francuskoj bude sagrađena jedna džamija, dok se jedna hrišćanska građevina sruši za isto vrijeme", navodi De Lamaze.

On upozorava da su svakog dana, u prosjeku, više od dva hrišćanska objekta na meti napada. Dvije trećine napada odnosi se na incidente povezane sa krađom, dok se preostali odnose na skrnavljenje.

Prema posljednjim službenim brojkama obavještajnih službi u Francuskoj, samo u 2018. godini zabilježeno je 877 napada na bogomolje.

"Ove brojke porasle su pet puta za 10 godina", navodi De Lamaze uz podatak da je 2008. godine oskrnavljeno 129 crkava u Francuskoj.

Osim direktnih napada na crkve, opasnost za njihovu budućnost predstavlja i zanemarivanje kojem su izložene od civilnih vlasti.

"Neke crkvene građevine nisu održavane više od jednog vijeka i nikada nisu bile podvrgnute restauraciji ili zaštitnim mjerama protiv krađe ili požara", napominje De Lamaze, koji navodi da je "trenutno ugroženo 5.000 katoličkih građevina".

De Lamaze upozorava javnost da je, "osim vjerskog aspekta, ugrožena i kultura Francuske".

"Ako nastavimo ovako, jednog dana naša baština biće potpuno uništena. Izgubićemo sve", zaključuje De Lamaze.

Тагови: