Švajcarska

Sutra odluka o upotrebi kovid propusnica

  • Извор: Танјуг
  • 27.11.2021. 20:45

Građani Švajcarske će na referendumu u nedjelju 28. novembra odlučivati o upotrebi kovid sertifikata, koji funkcioniše po istom obrascu kao i u Evropskoj uniji.

Švajcarci će po drugi put za manje od dva mjeseca, sutra glasati o Zakonu o kovidu 19, koji ne reguliše samo finansijsku pomoć za ustanove kulture i ugostitetljske objekte, već i upotrebu kovid sertifikata, koji je kompatibilan sa aplikacijama EU, piše Dojče vele.

Bez zakona o korona virusu, takozvano pravilo 3G (vakcinisani, oni koji su preležali koronu i testirani) više ne bi moglo da se primjenjuje za sektor ugostiteljstva i prilikom održavanja kulturnih događaja.

Kako se navodi, aktuelne ankete pokazuju da švajcarski građani ni na ovom referendumu neće glasati protiv zakona, ali protivnici su prilično uspješni u kampanji protiv mera za suzbijanje pandemije, pa je tako udruženje „Prijatelji ustava“, osnovano tokom pandemije, prikupilo je za referendum skoro 190.000 potpisa.

– Urbano stanovništvo je senzibilnije i više vjeruje vladinim mjerama, nego stanovništvo u ruralnim kantonima, dakle mahom u kantonima njemačkog govornog područja. U njima je tradicionalno veće nepovjerenje prema državi – rekao je Dojče vele profesor politikologije Mark Bilman sa Univerziteta u Bernu.

On kaže da su vlasti probale sa besplatnim nacionalnim jelom rakletom, slatkim pecivima i koncertima, proglasili „nacionalnu nedjelju vakcinacije“ ali nisu uspjeli da pridobiju više od 65 odsto stanovništva da se vakciniše protiv kovid 19.

Politikolog Bilman smatra da je kampanja vlade, koja je koštala čitavih 96 miliona franaka, ipak u neku ruku bila uspješna jer je vakcinacija tema o kojoj se u Švajcarskoj debatuje.

Dojče vele navodi da čak i ako vlada u Bernu izgubi u nedjelju na referendumu, mogla bi da zakon i kovid sertifikate ostavi na snazi do proljeća, pošto postoje prelazni periodi koji to omogućavaju.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?