Korejsko poluostrvo

Suspenzija vojnih manevara

  • 17.06.2018. 11:55

Južna Koreja i SAD trebalo bi da tokom sedmice objave suspenziju vojnih vježbi, uz uslov da će ih ponovo pokrenuti ukoliko Sjeverna Koreja ne održi obećanje o denuklearizaciji, javili su danas južnokorejski mediji.

Južnokorejska novinska agencija "Jonhap" prenijela je izjavu neimenovanog državnog izvora da će suspenzija najvjerovatnije obuhvatiti obimnije vojne vježbe, a ne rutinsku vojnu obuku. 

Američki predsjednik Donald Tramp iznenadio je zvaničnike u Seulu i Vašingtonu kada je objavio kraj "ratnih igara" nakon njegovog susreta sa sjevernokorejskim liderom Kim DŽong Unom u Singapuru prošle sedmice. 

Neposredno nakon njegove objave, američke snage u Koreji saopštile su da nisu dobile smjernice o obustavi manevara i južnokorejski zvaničnici kažu da pokušavaju da shvate na koje je vježbe Tramp mislio. 

Međutim, južnokorejski predsjednik Mun Đein izjavio je tokom sedmice da njegova Vlada treba da bude fleksibilnija po pitanju vojnog pritiska na Sjevernu Koreju ukoliko misli da bude iskrena u sprovođenju denuklearizacije. 

Američko-južnokorejske vojne vježbe održavaju se svake godine i najveće su "Fol igl" i "Maks tander" koje su okončane prošlog mjeseca. 

Naredne veće vježbe "Čuvar slobode Ulči" planirane su za kraj ljeta.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.