Kalifornija

Supružnici ukrali milione u velikoj korona prevari

  • Извор: Индекс
  • 19.11.2021. 08:56

Ričard Ajvazjan i njegova supruga Marieta Terabelian bili su suočeni sa zatvorom zbog svoje uloge u masovnoj šemi prevare u vezi s pandemijom korona virusa kada su odrezali svoje elektronske narukvice za praćenje i pobjegli iz doma u Kaliforniji, napustivši troje djece tinejdžera.

Za djecu od 13, 15 i 16 godina ostavili su ispisane poruke, piše "CNN".

"Jednog dana ćemo opet biti zajedno. Ovo nije zbogom, već kratka pauza", pisalo je.

Bilo je to krajem avgusta. Gotovo tri mjeseca kasnije, par još uvijek nije pronađen. Za njima traga FBI. To nije spriječilo sudiju da ove sedmice u odsutnosti osudi Ajvazjana (43) i Terabelian (37) na 17, odnosno šest godina zatvora.

Tužioci su rekli da su oni i drugi izveli plan za krađu više od 20 miliona dolara pomoći namijenjenih malim preduzećima tokom pandemije.

"Optuženi su iskoristili korona krizu da ukradu milione dolara prijeko potrebne državne pomoći namijenjene ljudima i firmama koje pate od privrednih posljedica najgore pandemije u jednom vijeku", rekla je američki advokat Trejsi L. Vilkison.

Drugi savezni tužilac rekao je da je njihov slučaj prvi te vrste u zemlji koji je krenuo na suđenje.

Par i Ajvazjanov brat, Artur Ajvazjan, proglašeni su krivima za urotu radi bankarske prevare i pranja novca. Ričard Ajvazjan i njegov brat takođe su osuđeni za tešku krađu identiteta.

Prema sudskim dokumentima i dokazima predstavljenim na suđenju, koristili su lažne ili ukradene identitete, uključujući imena mrtvih ljudi i studenata na razmjeni koji su nakratko posjetili SAD prije nekoliko godina, kako bi podnijeli lažne zahtjeve za ublažavanje pandemije za lažne firme u dolini San Fernando.

Kako bi podržali lažne zahtjeve za zajmom, podnijeli su lažne lične dokumente zajedno s krivotvorenim poreznim obrascima i evidencijama o plaćama zajmodavcima i Upravi za mala preduzeća, rekli su savezni tužioci.

Par je, zajedno s Asvazjanovim bratom i još petoricom, novac iskoristio za kupovinu raskošnih vila u tri grada u južnoj Kaliforniji, prenosi "Index.hr".

Тагови:
  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.