Predali se vojsci, ali se nisu pokajali

Supruga džihadiste uputila strašne prijetnje: Bićete u krvi do koljena

  • 11.03.2019. 12:10

Zagriženi džihadisti koji u sve većem broj pristižu u izbjegličke logore u Siriji obećavaju osvetu neposredno uoči pada Baguza, posljednjeg uporišta Islamske države, piše "Dejli mejl", pozivajući se na izvještaje novinara sa lica mjesta.

"Osvetićemo se, biće krvi do koljena. Otišli smo, ali u budućnosti će biti novih osvajanja", izjavila je žena pokrivenog lica, za koju se strahuje da je jedna među hiljadama fanatika koji su napustili Baguz i predali se kurdskoj vojsci koju podržava SAD, ali se nisu pokajali.

Civilno stanovništvo od decembra bježi iz logora u tom selu, gdje su bili smješteni u šatorima. Kurdske koalicione snage mislile su da je enklavi ostalo još svega nekoliko porodica, ali sada strahuju da su potcijenili broj sljedbenika kojima su džihadisti isprali mozak.

U proteklih 48 sati više od 12.000 ljudi iz Baguza stiglo je u kamp za civilno stanovništvo na sjeveru Sirije, od kojih su mnogi rekli novinarima da će se osvetiti neprijateljima Islamske države.

"Islamska država ostaje ovde", uzviknulo je uglas deset žena na mjestu u okolini Baguza gdje su stacionirane koalicione snage, upirući prstom u nebo, simboličan gest kojim islamski ekstremisti ukazuju na postojanje jednog jedinog Boga.

Napuštajući posljednje uporište Islamske države, mnoge žene rekle su novinarima AFP-a da će vaspitavati djecu u skladu sa ideologijom Islamske države.

"Kalifat neće propasti zato što je duboko ukorijenjen u srcima i umovima novorođenčadi i djece", izjavila je 60-godišnja žena. Islamska Država će i dalje postojati zato što su dječaci obučeni da se bore od malih nogu, kaže ova žena.

Neki civili su kamenjem gađali kamere onih koji su pokušavali da ih snime, a bradati muškarac s povrijeđenom nogom je rekao:

"Predao sam se zbog povrede. Od početka sam u Islamskoj državi".

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.