Super utorak: Povratak Bajdena, iznenadio Sandersa

  • 04.03.2020. 08:33

Bivši potpredsjednik SAD Džo Bajden vratio se u trku za kandidata Demokratske stranke nakon niza pobjeda u "super utorku", a dobar rezultat zabilježio je i senator iz Vermonta Berni Sanders, jer je osvojio pobjede u nekoliko velikih i delegatima bogatih država.

Prema projekciji američke agencije AP i američkih televizijskih mreža, bivši potpredsjednik Džo Bajden je u takozvani "super utorak" pobijedio na izborima u Virdžiniji, Sjevernoj Karolini, Alabami, Oklahomi, Tenesiju, Minesoti, Arkanzasu i Masačusetsu, dok je trenutni favorit Berni Sanders pobjednik trke u Kaliforniji, koja nosi najveći broj delegata (415), zatim u Vermontu, saveznoj državi koju zastupa u Senatu, Koloradu i Juti, javlja Glas Amerike.

U dvije države - Teksas i Mejn još se ne zna pobjednik, jer su dva najjača kandidata Demokrata previše blizu po osvojenim glasovima da još ne može da se proglasi pobjednik.

Nesumnjivi gubitnici večeri su milijarder Majkl Blumberg i senatorka Elizabet Voren, koja je pretrpjela sraman poraz na domaćem terenu u Masačusetsu, gdje je završila tek na trećem mjestu, iza Bajdena i Sandersa.

Bivši potpredsjednik SAD Bajden je pobjedama u "super utorku" nastavio sa dobrim rezultatima poslije ubjedljive pobjede u Južnoj Karolini.

"Ovo je dobra noć i izgleda da će biti bolja. Ovaj dan ne zovu "super utorak" bez razloga", rekao je Bajden na mitingu u Los Anđelesu.

Rezultati pokazuju i da bivši potpredsjednik SAD na jugu zemlje ponovo ima snažnu podršku afroameričkih birača, koji su mu omogućili ubjedljivu pobjedu prošle subote u Južnoj Karolini.

Berni Sanders, demokratski socijalista i nezavisni senator koji vodi u anketama na nacionalnom nivou, nada se da će tokom stranačkih izbora osvojiti nominaciju demokrata.

Sanders je u utorak uveče, pred pristalicama u Vermontu, poručio da je "apsolutno uvjeren da će osvojiti predsjedničku nominaciju", prenosi Glas Amerike.

"Porazićemo najopasnijeg predsjednika u istoriji SAD", poručio je Sanders.

Na glasačkom listiću prvi put se našao i milijarder i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg koji je, osim pobjede na kokusima na teritoriji Američka Samoa, ostvario nezavidan rezultat na izborima.

Blumberg je u svoju kampanju uložio više od 500 miliona dolara, ali mu je to obezbijedilo jedino pobjedu u Američkoj Samoi, koja nosi tek šest delegata.

Zbog toga će, prema izvorima AP-a, u srijedu razmotriti pitanje ostanka u demokratskoj predsjedničkoj trci.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина