Oluje prijete polovini svijeta

Super tajfun "Manghut" ide na Kinu, "Isak" na Karibe

  • 13.09.2018. 14:52

Sjeverna polulopta suočena je sa čak šest tajfuna i uragana, među kojima se ističe "Manghut", najjači tropski ciklon na svijetu, sa brzinom vjetra od čak 273 kilometra na čas.

Uragan "Flores" koji trenutno ide ka SAD je tek jedan u nizu jakih ciklona. 

Naučnici tvrde da je razlog pojave tolikih uragana iznenadno preklapanje vjetra i energije. U Atlantskom okeanu vjetar je u posljednje vrijeme pogodan za stvaranje uragana, a nedavno se iznenada povećala količina energije oslobođena u olujama. 

Upravo je miran vjetar potreban za stvaranje uragana, dok ga jak vjetar uništava, a na Atlantiku su vjetrovi najmirniji u ovo doba godine. 

Miran vjetar je još jedan razlog za zabrinutost zbog uragana "Florens" - usljed naglog opadanja jačine strujanja u atmosferi, postoji opasnost da bi se uragan mogao duže zadržati. 

Tu je i uragan "Isak", koji se takođe kreće po okeanu prema Malim Antilima, koji će ga usporiti, ali će ipak nastaviti južno od Kube prema Karibima. 

U Atlantiku postoje još dvije oluje koje bi se mogle pretvoriti u uragane, što bi značilo da će se istovremeno pojaviti pet ciklona, a to se nije dogodilo od 1971. godine. 

Havaji su takođe pogođeni strašnom olujom zbog koje je oboren državni rekord u količini padavina sa čak 132,1 centimetrom kiše. 

Nije pošteđena ni Kina, kojoj ne prijeti samo super tajfun "Mangkhut", već i tropska oluja "Barijat", a obje nepogode će proći blizu Hong Konga do kraja sedmice. 

U Meksičkom zalivu formira se još jedna oluja, ali je za sada stanje stabilno i čini se da će ostati "pitoma", navode naučni portali. 

Prema nekim istraživanjima, klimatske promjene neće značajno utjicati na broj oluja, ali postoji vjerovatnoća da će postati sve snažnije.

Тагови: